- Štítky blogu
- ořechy
- oříšky
- ovoce
- sušené
- antioxidanty
- semínka
- sladké
- nervy
- kosti
- brusinky
- tuk
- tuky
- vitamíny
- selen
- hořčík
- draslík
- srdce
- orisky
- záněty
- brusnice
- klikva
- bobuloviny
- zánět
- meruňky
- meruňka
- betakaroten
- mango
- plátky
- natural
- quinoa
- bezlepku
- datle
- cévy
- slané
- pecany
- chia
- jak
- uskladnit
- goji
- kustovnice
- čínská
- domácí
- mix
- směs
- směsi
- homemade
- diy
- seeds
- pékany
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Blog
- Tipy a recepty
- Pekanové ořechy
Pekanové ořechy
Pekanové ořechy jsou vzhledově podobné vlašským, ale jsou podlouhlé, jemné, křehčí a sladší. Zaujmou i svým netypickým vzhledem připomínajícím mozek. Pekanový ořech patří mezi 15 nejlepších potravin s vysokým obsahem antioxidantů. Obsahují více antioxidantů než většina ostatních ořechů. Mají krémovou jemnou máslovou chuť a jsou šťavnaté a měkké.
Pekanové ořechy jsou velmi oblíbené jako zdravá výživná svačina. Jejich domovem je jižní část USA (Texas, Arizona) a Mexiko. Vysoký listnatý strom, na kterém rostou, se jmenuje ořechovec pekanový a patřící k rodině hickory.
Pekanové ořechy pocházející z Ameriky. Neobsahují cholesterol, zato jsou plné hořčíku, železa a vápníku. I v malém množství jsou pro tělo přínosem. Podobá se trochu vlašskému ořechu, ale má jinou barvu - světle až tmavě hnědou. Oproti vlašskému ořechu není hořký. Přestože má obsah 70 % tuků, nežlukne. Pokud chcete, aby vám vydržely dlouho, uložte je v suchu a stínu. Patří mezi dražší, protože se jich nevypěstuje dostatečné množství, poptávka je celosvětově velká.
Ve 30 ořeších najdete doporučenou denní dávku zinku. Podporují imunitu, detoxikují organismus, chrání buňky před volnými radikály a pozitivně ovlivňují trávení. Podporují pravidelné vyprazdňování a pročišťují cévy. Odstraňují špatný cholesterol. Mají uklidňující vliv na nervový systém. Udržují v kondici mozek a zlepšují paměť. Pravidelnou konzumací může člověk účinně předcházet tvorbě žlučových kamenů. Ořechy rovněž představují prevenci před mnoha typy rakoviny či Alzheimerovou i Parkinsonovou chorobou.
Použití pekanových ořechů
hodí se ke sladkému – na zdobení dortů, buchet, zmrzliny nebo dezertů
chutné jsou i v zeleninových salátech jako výživná křupavá bílkovina
zdravá svačina, na party, oslavy
ideální jako doplněk k sýrovým talířům (kozí sýry, gouda, niva, hermelín, ementál) a olivám
na výlety, cesty, do školy, ale i neškodné mlsání k počítači nebo televizi
lze je přidat celé nebo rozsekané do jogurtů, cereálních kaší nebo müsli. Chuťově ladí i s karamelem.
můžete je naložit s kozím sýrem do paprik
Pekanové ořechy a účinky na zdraví
Podobně jako jiné ořechy jsou i pekany plné živin, vlákniny, tuků, bílkovin, minerálů, vitaminů a antioxidantů (podle studie zveřejněné v Journal of Agricultural and Food Chemistry). Jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů i stopových prvků. Pokud je budete jíst pravidelně, prospívají srdci a cévám, trávení a mozku. Obsahují 10% bílkovin a více než 70% zdravých olejů. Jsou i zdrojem omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin, vlákniny, betainu, cholinu, sacharidů, hořčíku, manganu, železa, draslíku, vápníku, fosforu, selenu a zinku.
Jaký mají pekanové ořechy přínos pro naše zdraví?
Pekanové ořechy jsou bohaté na vlákninu. Ta zlepšuje zdraví srdce a rizika koronárních onemocnění.Vláknina je také prevencí rakoviny. Dále pekany obsahují mononenasycené tuky (kyselina olejová) a fenolické antioxidanty, které také prospívají a vyživují srdce. Podle některých výzkumů mohou pekanové ořechy pomoci zabránit koronárním a srdečním nemocem tím, žebrání oxidaci krevních tuků. Ukázalo se také, že hořčík v pekanových ořeších pomáhá snižovat krevní tlak.
2. Pro zdraví kostí a zubů
Fosfor patří k důležitým minerálům pro tělo, protože se podílí na stavbě kostí a zubů. Skoro 85% fosforu je uloženo právě v nich a zbytek jsou v buňkách a tkáních. Fosfor v kombinaci s vápníkem podporuje stavbu a pevnost kostí a zubů. Je potřebnýpro růst a regeneraci buněk a tkání, ale i tvorbu DNA a RNA.
3. Pro krásné a zdravé vlasy i pleť
Pekany, podobně jako další ořechy, prospívají růstu a pevnosti vlasů. Jsou zdrojem aminokyseliny L-argininu, kterápodporuje růst nových a zdravých vlasů.L-arginin zlepšuje pružnost cév a v důsledku i prokrvení vlasových kořínků. Pekany jsou skvělým zdrojem vitaminu E, vitaminu A , zinku , folátů a fostoru, které pomáhají udržovat zdravou pleť a eliminovat akné.
4. Proti zánětům
Pekanové ořechy jsou také bohaté na hořčík, který má mimo jiné protizánětlivé účinky. Tlumí izánět v cévách a tím snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, artritidy, a různých zánětů.
5. Pro dobré trávení
Vláknina obsažená v ořeších podporuje trávení a peristaltiku (pohyby) střeva. Vláknina pomáhá vyčistit střevo a lépe tak zpravovávat živity z jídla. Je tak prevencí vůči zácpě, snižuje i riziko rakoviny tlustého střeva.
6. Prevence před rakovinou
Pekanové ořechy v sobě mají důležité látky, včetně kyseliny ellagové, vitamínu E, beta-karotenu, luteinu a zeaxantinu. Ty jsou klíčové při eliminaci toxických radikálů. Takto chrání tělo před rakovinou a různými infekcemi. Kyselina ellagová brání tomu, aby se na naši DNA vázaly některé karcinogeny (nitrosaminy a polycyklické aromatické uhlovodíky) a v důsledku je prevencí před rakovinou.
7. Pro imunitu a nervy
Pekanové ořechy jsou zdrojem manganu, který je silným antioxidantem. Tento stopový prvek zvyšuje imunitu a chrání buňky, nervový systém a mozek před poškozením a volnými radikály.
8. Udržují tělo mladé
Díky vysokému obsahu antioxidantů včetně kyseliny ellagové, vitamínu A a vitaminu Eeliminují volné radikály, které způsobují předčasné stárnutí kůže. Pekanové ořechy tak mohou zabránit vzniku známek stárnutí a tvorbě vrásek i pigmentaci.
9. Pomáhají hubnout
Různé výzkumy ukázují ořechy, včetně pekanových, pomáhají při snižování hmotnosti. Je to proto, že konzumace ořechů navozuje pocit sytost a urychluje metabolismus. Stačí sníst asi hrst denně. Jsou také zdrojem viraminů skupiny B, (riboflavin, niacin, thiamin, kyselina pantotenová, vitamin B-6), které pomáhají zrychlit metabolismus.
Pekanový ořech má sladkou, bohatou máslovou chuť a vrásnitý povrch. Pekanové ořechy mají obsah tuku přes 70 %. Prodávají se ve velikosti mamutí, extra-velké, velké, střední, malé a drobné. Klasické zpracování ve své domovině je formou “pekanového koláče”, který má pekanové ořechy jako primární složku.
Syrové pekanové oříšky můžete jíst přírodní, slané i sladké. Hodí se i na posypání dezertů, k sušenkám, dortům a koláčům nebo zmrzlině. A konečně pekanové máslo je oblíbené pro mazání chleba, toastů apod.
Jak a kde rostou pekanové ořechy?
Pekanové ořechy mají svůj domov v severní Americe. Nejvíce jich roste ve střední a jižní USA ( vyskytuje se zejména v údolí řeky Mississippi, v okolí řek v Oklahomě a Texasu) a Mexiku, ale daří se jim i v Jižní Africe, kam byly dovezeny. Dále rostou v Argentině, Brazílii a Austrálii.
Existuje přes 500 druhů pekanových ořechů! Většina původních pekanových ořechů má tvrdší skořápky a menší ořechy jako uměle vylepšené odrůdy.
Mohutný strom na kterém rostou – ořechovec pekanový - je listnatý a dosahuje až 50 metrů a šíře 20 metrů. Plodí po 20 letech a dožívá se přes 300 let. Plodem není ořech, ale peckovice s jednou peckou obalenou ve slupce. Slupka je v podstatě kůže plodu a „oříšek" je pecka. Plody rostou po třech až dvanácti kusech. Za rok daruje jeden stromu starý 75 až 225 let dohromady 200 až 450 kilogramů plodů.
Pro konzumaci se používají jen některé typy odrůd (Stuart, Summer, Moreland, Zinner, Kiowa, Cape Fear, Desirable, Caddo). Názvy odrůd pochází od Indivánů, nebo lidech, kteří je objevili či vyšlechtili. Název pekan pochází z indiánského výrazu, který v překladu znamená „ořech potřebující k rozbití kámen“.
Jak pekany jíst?
Nemají bohužel tak dlouhou trvanlivost jako vlašské, proto je nutné je zkonzumovat rychleji. Pro uskladnění zvolte chladné a tmavé místo.
Recepty
Kandované pekanové ořechy
Kandované pekanové ořechy jsou velmi lahodné občerstvení. Můžete jimi posypat dezerty a zejména zmrzliny
Suroviny:
1 šálek bílého cukru
1 lžička mleté skořice
1 lžička soli
1 vaječný bílek
1 lžička vody
2 šálky pekanových půlek
1. Předehřejte troubu na 250 stupňů
2.Smíchejte v misce cukr, skořici a sůl.
3. V oddělené misce vyšlehejte vaječný bílek a vodu do pěny. Hodte pekanové ořechy do směsi vaječných bílků. Poté smíchejte cukrovou směs do pekanové směsi, dokud pekanové ořechy nejsou rovnoměrně obalené. Rozložte pekanové ořechy na plech.
4. Pečte, ale nezapomeňte míchat každých 15 minut při pečení, dokud pekanové ořechy nejsou rovnoměrně hnědé. Může to trvat až hodinu.
Koláč s pekanovými ořechy
Tento recept na pekanový koláč obsahuje javorový sirup a hnědý cukr. Podávejte teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Složení:
1/3 šálku těsně zabaleného másla
1/4 šálku hnědého cukru
1/3 šálku práškového cukru
3 vejce
3 lžíce javorového sirupu
6 lžíc mléka
120 g pekanové ořechy řezané malé, několik celých na ozdobu
1 lžička vanilky
špetka soli
Návod:
1. Předehřejte troubu na 160 °C.
2. Smíchejte hnědý cukr a máslo a roztavte ho na pánvi umístěné na pánvi s horkou vodou.
3. Přidejte cukr, vejce, javorový sirup a mléko. Dobře promíchejte a vařte, dokud trochu nezhoustne (na horké vodě).
4. Sejměte z ohně a promíchejte pekanové ořechy, vanilku a sůl.
5. Nalijte směs do formy a pečte hodinu v předehřáté troubě.
Toto je zábavné a báječné jídlo na 10 porcí. Hodně je známé v USA, ale oblibu nachází i u nás.
Přísady:
6 sladkých brambor
⅓ šálek másla
2 lžíce bílého cukru
½ šálku mléka
2 vejce, rozšlehané
1 čajová lžička vanilkového extraktu
Křupavý topping:
¾ šálku hnědého cukru
¾ šálku strouhaného kokosu
¾ šálku nasekaných pekanových ořechů
3 lžíce polohrubé mouky
3 lžíce rozpuštěného másla
1) Vložte brambory nebo sladké brambory (batáty) do velkého hrnce a podlejte slanou vodou; přiveďte k varu. Snižte teplotu na středně nízkou a duste do měkka 20 až 30 minut. Vypusťte vodu a oloupejte.
2) Předehřejte troubu na 165 stupňů.
3) V misce rozmačkejte sladké brambory, 1/3 šálku másla a bílý cukr. Míchejte mléko, vejce a vanilkový extrakt do směsi sladkých brambor pomocí elektrického mixéru do hladka; nalijte 1/2 směsi do hrnce o rozměrech 9x13 palců.
4) V misce smíchejte třinový cukr, kokos, pekanové ořechy a mouku; vmíchejte 3 lžíce másla, dokud nejsou rovnoměrně obalené. Posypte 1/2 polevy směsí sladkých brambor. Polevu přelijeme zbývající směsí sladkých brambor a posypeme zbývající polevou.
5) Pečte v předehřáté troubě, dokud nebude hotové a poleva mírně nezhnědne, asi 1 hodinu.