Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8:00-18 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
01.03.2021
E-shop právě spuštěn
E-shop je od dnešního dne v plném provozu. Doufáme, že se Vám líbí a že jej budete rádi a pravidelně navštěvovat :) Miroslav Pokorný číst celé
Zobrazit všechny novinky
Blog
20.01.2021 Tipy a recepty
Datle – výživný zázrak z pouště
Dokonalá moudrost přírody obdařila datle všemi potřebnými živinami, aby poskytla nejen lidem vše potřebné pro přežití v těžkých podmínkách. číst celé
10.01.2021 Tipy a recepty
Quinoa
Quinoa je starobylé jihoamerické obilí, které bylo po staletí v Evropě ignorováno. číst celé
10.01.2021 Tipy a recepty
Mango – pramen zdraví a energie
Lahodné a sladké mango je v zemích původu považováno za „královnu mezi ovocem“. číst celé
Zobrazit všechny články
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Tipy a recepty
  4. Pekanové ořechy
10.01.2021
Tipy a recepty

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy jsou vzhledově podobné vlašským, ale jsou podlouhlé, jemné, křehčí a sladší. Zaujmou i svým netypickým vzhledem připomínajícím mozek. Pekanový ořech patří mezi 15 nejlepších potravin s vysokým obsahem antioxidantů. Obsahují více antioxidantů než většina ostatních ořechů. Mají krémovou jemnou máslovou chuť a jsou šťavnaté a měkké.

Pekanové ořechy jsou velmi oblíbené jako zdravá výživná svačina. Jejich domovem je jižní část USA (Texas, Arizona) a Mexiko. Vysoký listnatý strom, na kterém rostou, se jmenuje ořechovec pekanový a patřící k rodině hickory.

Pekanové ořechy pocházející z Ameriky. Neobsahují cholesterol, zato jsou plné hořčíku, železa a vápníku. I v malém množství jsou pro tělo přínosem. Podobá se trochu vlašskému ořechu, ale má jinou barvu - světle až tmavě hnědou. Oproti vlašskému ořechu není hořký. Přestože má obsah 70 % tuků, nežlukne. Pokud chcete, aby vám vydržely dlouho, uložte je v suchu a stínu. Patří mezi dražší, protože se jich nevypěstuje dostatečné množství, poptávka je celosvětově velká.

Ve 30 ořeších najdete doporučenou denní dávku zinku. Podporují imunitu, detoxikují organismus, chrání buňky před volnými radikály a pozitivně ovlivňují trávení. Podporují pravidelné vyprazdňování a pročišťují cévy. Odstraňují špatný cholesterol. Mají uklidňující vliv na nervový systém. Udržují v kondici mozek a zlepšují paměť. Pravidelnou konzumací může člověk účinně předcházet tvorbě žlučových kamenů. Ořechy rovněž představují prevenci před mnoha typy rakoviny či Alzheimerovou i Parkinsonovou chorobou.

 

Použití pekanových ořechů

  • hodí se ke sladkému – na zdobení dortů, buchet, zmrzliny nebo dezertů

  • chutné jsou i v zeleninových salátech jako výživná křupavá bílkovina

  • zdravá svačina, na party, oslavy

  • ideální jako doplněk k sýrovým talířům (kozí sýry, gouda, niva, hermelín, ementál) a olivám

  • na výlety, cesty, do školy, ale i neškodné mlsání k počítači nebo televizi

  • lze je přidat celé nebo rozsekané do jogurtů, cereálních kaší nebo müsli. Chuťově ladí i s karamelem.

  • můžete je naložit s kozím sýrem do paprik

 

Pekanové ořechy a účinky na zdraví

Podobně jako jiné ořechy jsou i pekany plné živin, vlákniny, tuků, bílkovin, minerálů, vitaminů a antioxidantů (podle studie zveřejněné v Journal of Agricultural and Food Chemistry). Jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů i stopových prvků. Pokud je budete jíst pravidelně, prospívají srdci a cévám, trávení a mozku. Obsahují 10% bílkovin a více než 70% zdravých olejů. Jsou i zdrojem omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin, vlákniny, betainu, cholinu, sacharidů, hořčíku, manganu, železa, draslíku, vápníku, fosforu, selenu a zinku.

Jaký mají pekanové ořechy přínos pro naše zdraví?

1. Podporují srdce a cévy

Pekanové ořechy jsou bohaté na vlákninu. Ta zlepšuje zdraví srdce a rizika koronárních onemocnění.Vláknina je také prevencí rakoviny. Dále pekany obsahují mononenasycené tuky (kyselina olejová) a fenolické antioxidanty, které také prospívají a vyživují srdce. Podle některých výzkumů mohou pekanové ořechy pomoci zabránit koronárním a srdečním nemocem tím, žebrání oxidaci krevních tuků. Ukázalo se také, že hořčík v pekanových ořeších pomáhá snižovat krevní tlak.

2. Pro zdraví kostí a zubů

Fosfor patří k důležitým minerálům pro tělo, protože se podílí na stavbě kostí a zubů. Skoro 85% fosforu je uloženo právě v nich a zbytek jsou v buňkách a tkáních. Fosfor v kombinaci s vápníkem podporuje stavbu a pevnost kostí a zubů. Je potřebnýpro růst a regeneraci buněk a tkání, ale i tvorbu DNA a RNA.

3. Pro krásné a zdravé vlasy i pleť

Pekany, podobně jako další ořechy, prospívají růstu a pevnosti vlasů. Jsou zdrojem aminokyseliny L-argininu, kterápodporuje růst nových a zdravých vlasů.L-arginin zlepšuje pružnost cév a v důsledku i prokrvení vlasových kořínků. Pekany jsou skvělým zdrojem vitaminu E, vitaminu A , zinku , folátů a fostoru, které pomáhají udržovat zdravou pleť a eliminovat akné.

4. Proti zánětům

Pekanové ořechy jsou také bohaté na hořčík, který má mimo jiné protizánětlivé účinky. Tlumí izánět v cévách a tím snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, artritidy, a různých zánětů.

5. Pro dobré trávení

Vláknina obsažená v ořeších podporuje trávení a peristaltiku (pohyby) střeva. Vláknina pomáhá vyčistit střevo a lépe tak zpravovávat živity z jídla. Je tak prevencí vůči zácpě, snižuje i riziko rakoviny tlustého střeva.

6. Prevence před rakovinou

Pekanové ořechy v sobě mají důležité látky, včetně kyseliny ellagové, vitamínu E, beta-karotenu, luteinu a zeaxantinu. Ty jsou klíčové při eliminaci toxických radikálů. Takto chrání tělo před rakovinou a různými infekcemi. Kyselina ellagová brání tomu, aby se na naši DNA vázaly některé karcinogeny (nitrosaminy a polycyklické aromatické uhlovodíky) a v důsledku je prevencí před rakovinou.

7. Pro imunitu a nervy

Pekanové ořechy jsou zdrojem manganu, který je silným antioxidantem. Tento stopový prvek zvyšuje imunitu a chrání buňky, nervový systém a mozek před poškozením a volnými radikály.

8. Udržují tělo mladé

Díky vysokému obsahu antioxidantů včetně kyseliny ellagové, vitamínu A a vitaminu Eeliminují volné radikály, které způsobují předčasné stárnutí kůže. Pekanové ořechy tak mohou zabránit vzniku známek stárnutí a tvorbě vrásek i pigmentaci.

9. Pomáhají hubnout

Různé výzkumy ukázují ořechy, včetně pekanových, pomáhají při snižování hmotnosti. Je to proto, že konzumace ořechů navozuje pocit sytost a urychluje metabolismus. Stačí sníst asi hrst denně. Jsou také zdrojem viraminů skupiny B, (riboflavin, niacin, thiamin, kyselina pantotenová, vitamin B-6), které pomáhají zrychlit metabolismus.

 

Jak jíst pekanové ořechy?

Pekanový ořech má sladkou, bohatou máslovou chuť a vrásnitý povrch. Pekanové ořechy mají obsah tuku přes 70 %. Prodávají se ve velikosti mamutí, extra-velké, velké, střední, malé a drobné. Klasické zpracování ve své domovině je formou “pekanového koláče”, který má pekanové ořechy jako primární složku.

Syrové pekanové oříšky můžete jíst přírodní, slané i sladké. Hodí se i na posypání dezertů, k sušenkám, dortům a koláčům nebo zmrzlině. A konečně pekanové máslo je oblíbené pro mazání chleba, toastů apod.

    1.  

Jak a kde rostou pekanové ořechy?

Pekanové ořechy mají svůj domov v severní Americe. Nejvíce jich roste ve střední a jižní USA ( vyskytuje se zejména v údolí řeky Mississippi, v okolí řek v Oklahomě a Texasu) a Mexiku, ale daří se jim i v Jižní Africe, kam byly dovezeny. Dále rostou v Argentině, Brazílii a Austrálii.

Existuje přes 500 druhů pekanových ořechů! Většina původních pekanových ořechů má tvrdší skořápky a menší ořechy jako uměle vylepšené odrůdy.

Mohutný strom na kterém rostou – ořechovec pekanový - je listnatý a dosahuje až 50 metrů a šíře 20 metrů. Plodí po 20 letech a dožívá se přes 300 let. Plodem není ořech, ale peckovice s jednou peckou obalenou ve slupce. Slupka je v podstatě kůže plodu a „oříšek" je pecka. Plody rostou po třech až dvanácti kusech. Za rok daruje jeden stromu starý 75 až 225 let dohromady 200 až 450 kilogramů plodů.

Pro konzumaci se používají jen některé typy odrůd (Stuart, Summer, Moreland, Zinner, Kiowa, Cape Fear, Desirable, Caddo). Názvy odrůd pochází od Indivánů, nebo lidech, kteří je objevili či vyšlechtili. Název pekan pochází z indiánského výrazu, který v překladu znamená „ořech potřebující k rozbití kámen“.

 

Jak pekany jíst?

Nemají bohužel tak dlouhou trvanlivost jako vlašské, proto je nutné je zkonzumovat rychleji. Pro uskladnění zvolte chladné a tmavé místo.

 

Recepty


Kandované pekanové ořechy

Kandované pekanové ořechy jsou velmi lahodné občerstvení. Můžete jimi posypat dezerty a zejména zmrzliny

Suroviny:

1 šálek bílého cukru

1 lžička mleté skořice

1 lžička soli

1 vaječný bílek

1 lžička vody

2 šálky pekanových půlek

 

1. Předehřejte troubu na 250 stupňů

2.Smíchejte v misce cukr, skořici a sůl.

3. V oddělené misce vyšlehejte vaječný bílek a vodu do pěny. Hodte pekanové ořechy do směsi vaječných bílků. Poté smíchejte cukrovou směs do pekanové směsi, dokud pekanové ořechy nejsou rovnoměrně obalené. Rozložte pekanové ořechy na plech.

4. Pečte, ale nezapomeňte míchat každých 15 minut při pečení, dokud pekanové ořechy nejsou rovnoměrně hnědé. Může to trvat až hodinu.

 

Koláč s pekanovými ořechy
Tento recept na pekanový koláč obsahuje javorový sirup a hnědý cukr. Podávejte teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny.

 

Složení:

1/3 šálku těsně zabaleného másla

1/4 šálku hnědého cukru

1/3 šálku práškového cukru

3 vejce

3 lžíce javorového sirupu

6 lžíc mléka

120 g pekanové ořechy řezané malé, několik celých na ozdobu

1 lžička vanilky

špetka soli

 

Návod:

1. Předehřejte troubu na 160 °C.

2. Smíchejte hnědý cukr a máslo a roztavte ho na pánvi umístěné na pánvi s horkou vodou.

3. Přidejte cukr, vejce, javorový sirup a mléko. Dobře promíchejte a vařte, dokud trochu nezhoustne (na horké vodě).

4. Sejměte z ohně a promíchejte pekanové ořechy, vanilku a sůl.

5. Nalijte směs do formy a pečte hodinu v předehřáté troubě.

 

Pekany se sladkými brambory

Toto je zábavné a báječné jídlo na 10 porcí. Hodně je známé v USA, ale oblibu nachází i u nás.

 

Přísady:

6 sladkých brambor

šálek másla

2 lžíce bílého cukru

½ šálku mléka

2 vejce, rozšlehané

1 čajová lžička vanilkového extraktu

 

Křupavý topping:

¾ šálku hnědého cukru

¾ šálku strouhaného kokosu

¾ šálku nasekaných pekanových ořechů

3 lžíce polohrubé mouky

3 lžíce rozpuštěného másla

 

Postup:

1) Vložte brambory nebo sladké brambory (batáty) do velkého hrnce a podlejte slanou vodou; přiveďte k varu. Snižte teplotu na středně nízkou a duste do měkka 20 až 30 minut. Vypusťte vodu a oloupejte.

2) Předehřejte troubu na 165 stupňů.

3) V misce rozmačkejte sladké brambory, 1/3 šálku másla a bílý cukr. Míchejte mléko, vejce a vanilkový extrakt do směsi sladkých brambor pomocí elektrického mixéru do hladka; nalijte 1/2 směsi do hrnce o rozměrech 9x13 palců.

4) V misce smíchejte třinový cukr, kokos, pekanové ořechy a mouku; vmíchejte 3 lžíce másla, dokud nejsou rovnoměrně obalené. Posypte 1/2 polevy směsí sladkých brambor. Polevu přelijeme zbývající směsí sladkých brambor a posypeme zbývající polevou.

5) Pečte v předehřáté troubě, dokud nebude hotové a poleva mírně nezhnědne, asi 1 hodinu.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Copyright © 2020 Oriskove.cz - Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.