Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8:00-18 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
01.03.2021
E-shop právě spuštěn
E-shop je od dnešního dne v plném provozu. Doufáme, že se Vám líbí a že jej budete rádi a pravidelně navštěvovat :) Miroslav Pokorný číst celé
Zobrazit všechny novinky
Blog
20.01.2021 Tipy a recepty
Datle – výživný zázrak z pouště
Dokonalá moudrost přírody obdařila datle všemi potřebnými živinami, aby poskytla nejen lidem vše potřebné pro přežití v těžkých podmínkách. číst celé
10.01.2021 Tipy a recepty
Quinoa
Quinoa je starobylé jihoamerické obilí, které bylo po staletí v Evropě ignorováno. číst celé
10.01.2021 Tipy a recepty
Mango – pramen zdraví a energie
Lahodné a sladké mango je v zemích původu považováno za „královnu mezi ovocem“. číst celé
Zobrazit všechny články
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

10.01.2021
Tipy a recepty

Meruňky

Sametově hebký povrch a zářivě oranžová barva meruněk přitahují pozornost i chuť pohárků. Když se do nich zakousnete, jsou velmi šťavnaté a sladké. Nejlépe chutnají meruňky čerstvé, kdy vám plně poskytnou to nejlepší, co v nich příroda nabízí. Meruňky jsou sice malé, ale přináší velké dary v podobě schopností výživy a účinků pro zdraví. Jsou bohaté na různé vitamíny a minerály a stopové prvky. I sušené meruňky stále obsahují vitamín A, vitamín C, železo, fosfor, draslík a vápník. Posilují imunitu i dobrou náladu. Výživné a prospěšné jsou i sušené meruňky.

 

Toto malé kulaté oranžově nebo žlutě zbarvené ovoce s měkkou šťavnatou dužinou a tenkou slupkou má jemnou a sladkou chuť. Podobají se broskvi. Čerstvé meruňky mají tendenci snadno mačkat a rychle podléhají zkáze. Proto se často suší a tím se živiny koncentrují. Předkové je tak zpracovali na dlouhé zimy, aby se v ovoci uchovali cenné látky. Jaké cenné poklady pro zdraví obsahují se dočtete dále.

 

Patří mezi nejrozšířenější ovocné stromy. Meruňka dosahuje až 3-5 metrů a brzy z jara vykvétají její jemné květy v bílých barvách. Meruňky patří mezi ovoce, které provází naše evropské předky po tisíciletí. V našich podmínkách dozrávají během června až července. Dají se jíst na mnoho způsobů.

 

Meruňky a zdraví. Proč jíst sušené meruňky?

 

Jsou zásadotvorné

Meruňky v sobě obsahují hodněalkalických minerálních solí a proto jsou zásadotvorné – mění Ph v těle. To je většinou překyselené z nevhodné moderní stravy. Mnoho potravin způsobuje v lidském těle kyselé prostředí, a proto jsou meruňky velmi důležité pro vyrovnávání Ph organismu. Kyselé prostředí těla je náchylnější únavě, množení bakterií, virů a nemocem.

 

Plné energie, minerálů a stopových prvků

Meruňky jsou bohaté na železo, ale i sodík, draslík, mangan, fluor, kobalt a bor. Jsou také plné šetrných sacharidů (fruktózy a glukózy, které se rychle stráví).Sušené meruňky obsahují koncentrovanější množství a jsou i důležitým zdrojem bílkovin (1,4 %). Je doporučována do výživy sportovců, obzvlášť sušená, protože obsahuje hodně energie avlákniny.

 

Betakaroten pro oči, pleť a vlasy

Velmi důležitou součástí meruněk je betakaroten (provitamin A), které jim dávají typickou oranžovou barvu. Betakaroten je v meruňkách v poměrně velkém množství. Má povzbuzující vliv i pro pleť, vlasy a nehty, které budou pevnější a zářivější.

 

Podporují zrak

Betakaroten je přírodní látka, která podporuje zrak, podobně jako mrkev. Meruňky se proto doporučuje jíst při potížích se zrakem, spojivkami, podráždění nebo svědění očí, zhoršené ostrosti vidění nebo při šedém zákalu.

 

Podpora těla při zánětech

Díky obsahu provitaminu A meruňka zvyšuje i odolnost proti infekcím. Doporučují se při chronickém zánětu sliznice hltanu, zánětu vedlejších dutin nosních a ekzémech.

 

Podpora nervů a psychiky

Meruňky udržují rovnováhu v nervové soustavě, a doporučuje je v případech malátnosti, deprese, nervozity a snížené chuti k jídlu. Tyto účinky se připisují vysokému obsahu stopových prvků v meruňkách.

 

Pro vitalitu a hubnutí

Další důležitou součástí meruněk je kyselina pantotenová, která podporuje vitalitu a odbourává tuky. Podporuje hojení, dobrou náladu, i trávení. Draslík, jenž pomáhá udržovat rovnováhu elektrolytů, krevní tlak a funkci srdce.

Je to silný antioxidant a tak pomáhá jako prevence před rakovinou.Vitaminy skupiny B, například vitamin B1 neboli thiamin. Podílejí se na vedení nervových impulzů. Vitamin B17 má protirakovinové účinky. Kyselinu listovou, jež snižuje riziko demence, má vliv na vznik  Alzheimerovy choroby, je také prevencí vzniku vysokého tlaku.

 

Sušené meruňky

Sušené meruňky jsou kaloricky výživnější a koncentrované. I sušená meruňka je bohatá na betakaroten (provitamin A), díky němuž má oranžovou barvu a dobré nutriční vlastnosti. Půlka šálku sušených meruněk poskytne téměř celou denní dávku betakarotenu, vitaminu A, draslíku, bóru, hořčíku, mědi a zhruba pětinu DDD železa. Sušené meruňky také obsahují větší množství vlákniny než čerstvé.

 

Můžete zakoupit sušené meruňky sířené, které zachovávají původní oranžovou barvu, nebo sušené meruňky nesířené - přírodní a hnědé , které jsou zdravější a bez chemie. Sířené je lepší proprat v teplé vodě. Na našem e-shopu jsou v dostání po balení 500 g nebo 1 kg, nebo meruňky sušené BIO.

 

Velmi cenný je i meruňkový olej, který se používá při masážích a hýčkání pleti. V různých východních kulturách se po staletí vědělo, že olej z meruněk omlazuje a rozzáří pleť a byla i součástí krášlících krémů princezen.

 

 

Jak jíst sušené meruňky?

 

  • Ideálně je jíst sušené meruňky samostatně jako svačinu, na výlety, nebo jako mlsání k televizi či počítači

  • Meruňky zamícháme do snídaňové misky, k cereální kaši, müsli nebo do granoly

  • nakrájené na plátky meruněk se hodí do jogurtu nebo ovocného salátu

  • Sušené meruňky lze namočit a rozvařit a přidat do dipu nebo salsy

  • Sušené meruňky se přidávají k dezertům, zmrzlinovým pohárům, koláčů i pečiva. Velmi chutný je meruňkový koláč.

  • Meruňky sušené jsou sladké a chutné, proto je lze v mnoha receptech použít místo broskví nebo švestek.

  • Můžete je přidat do směsí ořechů

  • Meruňky sušené i čerstvésnadno přidáte do jogurtu, salátů i hlavních jídel.

  • Lze je přidat k masu a dusit na pánvi s kuřecím nebo hovězím

  • z čerstvých meruněk se připravují kompoty, marmelády, džemy anebo zmrzliny.

  • Sušené meruňky recepty jsou velmi pestré. Přidávají se při pečení do sladkých koláčů, buchet nebo dortů

 

Sušené meruňky a jejich účinky pro zdraví

 

Sušené merunky při pravidelné konzumaci mohou pomoci při srážení krve, budování svalů, kontrole vysokého krevního tlaku a zlepšení pokožky. Zlepšuje zdraví srdce. Ulevují od astmatu. Podporují zvýšení produkce hemoglobinu a okysličení krve bojují proti anémii. Pomáhají zlepšení zraku. Regulují srdeční rytmus. Povzbuzují ženské tělo během těhotenství a kojení. Zlepšují trávení a čistí střeva. Snižují horečku. uvolňují zácpu,a podílí se na řízení hladiny tekutin v těle. Susene merunky zlepšují i psychiku a dobrou náladu. Zmírňují nespavost, a to díky prvkům podporujícím nervy. Jsou to dobré antioxidanty. Působí proti zácpě, podporují peristaltiku střev. Je to tzv. brainfood - podporují mozek a pamět. Zpomalují proces stárnutí. Jsou vhodné při hubnutí. Posilují i stavbu kostí.

 

Zjistěte, jaké jsou přínosy sušených meruněk pro zdraví.

 

1. Dodání energie a budování svalů

Draslík obsažený v sušených meruňkách pomáhá zlepšovat metabolismus i funkci orgánů a tkání. To je důležité i pro růst těla a budování svalů a tvorbu bílkovin. Sušené meruňky jsou také koncentrovaným zdrojem energie. Rádi je využívají sportovci. Vezli si je s sebou dokonce i američtí kosmonauti do vesmíru.

 

2. Zdraví srdce

Meruňka je vynikající ovoce pro zdraví srdce. Výzkumy zjistily, že lidé pravidelně konzumující potraviny bohaté na vitamín C, kam patří i meruňky, jsou méně náchylní k srdečním chorobám. Vysoká hladina vlákniny odstraňuje přebytečný cholesterol z tepen a snižuje zátěž srdce. Chrání lipoprotein s nízkou hustotou před oxidací, předchází srdečním onemocněním a mrtvici. Draslík v meruňce reguluje rovnováhu hladin vody uvnitř i vně buněk, čímž reguluje krevní tlak. Půl šálku meruněk dodá tělu 10% doporučeného množství draslíku.

V sušených meruňkách je třikrát více draslíku, než množství v banánech. Obsahuje pouze malé množství soli, která pomáhá udržovat krevní tlak na nízké úrovni. Chrání tak tělo před srdečními chorobami.

 

3. Zlepšení kvality pleti i vlasů

Olej ze sušených meruněk je vhodný pro péči o pokožku. Pomáhá pleť vyhladit a rozzářit. Pravidelná konzumace meruněk dokáže pomoci i vlasům. Podporuje totiž produkci kožního mazu v pokožce hlavy a udržuje ji zvlhčenou. Zejména vitamin C chrání pleť před poškozením UV zářením a látkami znečišťujícími životní prostředí neutralizací volných radikálů.

 

4. Zásobárna vitamínu K

Vitamin K obsažený v sušených meruňkách je užitečný pro srážení krve. Pomáhá zastavit nadměrné krvácení. Pokud budete jíst sušené meruňky pravidelně alespoň jednou denně, pomůže vám zásobit se tímto vitaminem.

 

5. Zlepšení dýchání

Pokud budete pravidelně jíst několik kusů sušených meruněk, může se to pozitivně projevit i na dýchání. Meruňky stimulují dech, což pomáhá zmírnit tlak a stres v dýchacích cestách. Pomáhá také předcházet astmatickým záchvatům. Jsou velmi přínosné pro léčbu respiračních onemocnění a s tím souvisejících příznaků. Meruňky zvyšují také odolnost proti infekcím, specificky hltanu a nosních dutin.

 

6. Zvýšení tvorby hemoglobinu

Meruňka je také vynikajícím zdrojem železa, které hraje velmi důležitou roli při tvorbě krve a hemoglobinu. Meruňka navíc obsahuje také měď, která napomáhá vstřebávání železa. To zlepšuje průtok krve v těle a předchází anémii a podporuje tělo postižené chudokrevností. Železo a měď v sušených meruňkách produkují hemoglobin, který může pomoci při krvetvorbě.

 

7. Pro zdraví zraku

Meruňky bohaté na vitamín A, beta-karoten a další karotenoidy jsou vynikající pro podporu zdraví očí a zraku. I sušené meruňky obsahují i vitamin A, které podporuje zrak. Vitamin A je i silným antioxidantem, který pomáhá tělu zbavit se volných radikálů. Pomáhá tak udržovat zdraví buněk a tkání. Sušené meruňky jsou považovány za ideální pro zdraví očí, protože obsahuje zeaxanthin - antioxidant nezbytný pro filtrování světla, čímž zlepšuje vidění. (Studie 1, 2, 3)

 

Meruňky jsou bohaté i na vitamín C, karotenoidy a beta-karoten a jsou prevencí před degenerací zraku, zákaly a šeroslepostí, ale i podrážděnými spojivkami. Vysoká hladina betakarotenu zlepšuje tok krve v očních kapilárách. Meruňky se mohou pochlubit několika prvky, které jsou důležité pro zdraví očí, včetně vitamínů A a E (studie 4, 5). Lutein pomáhá podporovat zdraví sítnice a čoček, zatímco karotenoidy a vitamin E podporují celkové vidění. Živiny v meruňkách také pomáhají snižovat riziko makulární degenerace a katarakty.

Beta karoten, který dává meruňkám jejich žlutooranžovou barvu, avizuje obsah vitaminu A. Vitamin A hraje zásadní roli v prevenci slepoty, poruchy způsobené nedostatkem světelných pigmentů v očích, zatímco vitamin E je antioxidant rozpustný v tucích, který vstupuje do vašich očí přímo a chrání je před poškozením volnými radikály.

 

Mezi další důležité meruňkové karotenoidy patří lutein a zeaxanthin. Nacházejí se v čočkách a sítnicích vašich očí a chrání před oxidačním stresem. Meruňky jsou vynikajícím zdrojem beta karotenu, luteinu, zeaxantinu a vitamínů C a E. Tyto živiny chrání vaše oči před poškozením.

 

8. Chrání srdce a reguluje srdeční rytmus

Vysoký obsah polyfenolových antioxidantů v meruňkách, zvaných flavonoidy chrání před nemocemi, včetně srdečních chorob. Hlavními flavonoidy meruněk jsou chlorogenové kyseliny, katechiny a kvercetin. Flavonoidy chrání a posilují cévy a snižují příznaky zánětu. Draslík, důležitý minerál pro funkci nervů a svalů, je také zásadní pro napomáhání pohybu živin po těle. Navíc udržuje normální krevní tlak a zdraví srdce. Další výhodou draslíku v sušených meruňkách je jeho schopnost regulovat rovnováhu tekutin v těle. Pomáhá regulovat srdeční rytmus a udržovat správné funkce svalů.

 

9. Výhody při těhotenství

Meruňky jsou velmi prospěšné pro těhotné ženy. Meruňky sušené i čerstvé jsou považovány za ideální ovoce v těhotenství. Mohou je konzumovat i kojící nebo těhotné matky. Obsahuje několik základních živin, které mohou pomoci při růstu a vývoji plodu. Těhotným ženám se doporučuje konzumovat sušené meruňky, protože obsahují vysoké množství železa a podporují tvorbu krve a mléka. Železo usnadní cirkulaci krve v těle a zabrání anémii. Dietní vláknina v meruněk podporuje trávení a brání zácpě u těhotných žen. Během těhotenství se můžou u žen vyskytnout krvácení i křeče. I s tím mohou pomoci i meruňky. Podporují i snížení infekcí ženských orgánů.

 

10. Čištění střev a stimulace trávení

Sušené meruňky působí jako mírné projímadlo na zažívací trakt. Pomáhají vyplavovat ze střev nežádoucí odpad.

Meruňky obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, které pomáhají trávícímu traktu. Rozpustný typ se rozpouští ve vodě a zahrnuje pektin a dlouhé řetězce cukru zvané polysacharidy, zatímco nerozpustný druh se nerozpouští ve vodě a zahrnuje celulózu, hemicelulózu a lignin (6). Rozpustná vláknina pomáhá vašemu zažívacímu traktu zadržovat dostatek vody a podporuje dobré bakterie, aby prospívaly. Nerozpustná vláknina je také dobrá pro hladinu zdravých střevních bakterií.

Vláknina navíc zpomaluje pohyb potravy trávicím traktem a vyživuje prospěšné střevní bakterie. Zdravější střevní mikrobiom souvisí s nižším rizikem obezity a vyšší vitalitou (7).

Meruňky mají zvláště vysoký obsah rozpustné vlákniny, která je důležitá pro udržení zdravé hladiny cukru a cholesterolu v krvi ( 7).

Další výhodou sušených meruněk je, že reaguje na trávicí šťávy. Jeho reakce vytváří zásadité prostředí k čištění trávícího traktu. Konzumace sušených meruněk před jídlem může pomoci stimulovat trávení. Díky alkáliím, které obsahuje, mohou sušené meruňky neutralizovat kyseliny.

 

11. Ochrana a výživa pokožky

Sušené meruňky mohou pomoci při léčbě svědění způsobeného ekzémy, při spálení sluncem nebo u dalších kožních problémech. Meruňka obsahuje kyselinu olejovou a vitamin A, které zabraňují poškození kůže. Protizánětlivé vlastnosti meruněk jsou užitečné pro uklidnění drobných kožních stavů, jako je ekzém nebo suchá pokožka. Konzumace meruněk prospívá pokožce i snižuje vrásky, hojí poškození kůže i vliv faktorů z prostředí, jako je sluneční UV záření, znečištění smogem nebo cigaretový kouř (15, 16). Výzkum navíc naznačuje přímou souvislost mezi expozicí ultrafialovému (UV) záření, spálením sluncem a rizikem melanomu, smrtelné formy rakoviny kůže (17, 18).

Antioxidanty (vitamin E a vitamin C) pomáhají chránit kožní buňky před ultrafialovým (UV) zářením, snižují známky časných vrásek a zlepšují pružnost pokožky. Beta-karoten je další antioxidant, který pomáhá chránit pokožku před spálením a dalším poškozením UV zářením. Pravidelná konzumace meruněk pomáhá udržovat pružnost a pevnost pokožky. Vitamin E v meruňce pomáhá oddálit známky stárnutí. Rovněž tonizuje a zpevňuje pokožku. Při péči o pleť je velmi oblíbený právě meruňkový olej.

 

12. Snížení horečky

Pokud smícháte sušené meruňky trochou medu a vody, může to podle moudrosti předků pomoci snížit horečku. Může také poskytnout úlevu od žízně. Meruňky obsahují hodně kyseliny salicylové, která působí také antibakteriálně, dokáže v těle, žaludku a ve střevě zničit chorobné zárodky a také zastavit hnilobné procesy.

 

13. Zdraví a růst kostí

Meruňky obsahují všechny potřebné živiny potřebné pro zdravý růst kostí. Pravidelné stravování meruněk tak zajistí růst a vývoj kostí u dětí. Brání také osteoporóze. Meruňky snižují i zánět v těle, zmírňují bolest artritidy a dnu.

 

14. Léčba zácpy

Meruňky obsahují vysoké množství pektinu a celulózy, rozpustné vlákniny, která pomáhá při léčbě zácpy. Pektin pomáhá udržovat hladinu vody v těle během zácpy, zatímco celulóza působí jako nerozpustná vláknina Často se doporučují pacientům trpícím syndromem dráždivého tračníku a zácpou. Vlákno se hromadí ve stolici, což usnadňuje přepravu přes útroby. Aktivuje peristaltický pohyb trávicího traktu a reguluje pohyby střev. Větší množství vlákniny v meruňkách je také nezbytná pro zdraví tlustého střeva.

 

15. Bohatá na antioxidanty a proti rakovině

Meruňka je vynikajícím zdrojem antioxidantů. Volné radikály jsou obvykle způsobeny znečištěním, slunečním zářením a jinými podmínkami prostředí. Brání procesu buněčného růstu, což vede ke změnám v DNA buněk. To může způsobit i tvorbu rakovinných buněk v těle. Pravidelná konzumace meruněk je prevencí před rakovinou. (Studie 8, 9, 10). Studie ukázaly, že meruňková semínka obsahují vitamín B17, která pomáhá při léčbě rakoviny. Obsahuje vysoké hladiny vitamínu A a C, které posilují imunitní systém a bojují proti rakovinotvorným buňkám.

 

16. Superpotravina plná živin

Sušené meruňky mají vysoký obsah vitamínu A, E a beta-karotenu. Půl šálku porce sušených meruněk poskytuje 14% doporučeného množství vitaminu A. Sušená meruňka obsahuje vysoké množství sacharidů. Ve skutečnosti poloviční šálek sušených meruněk přináší třikrát více kalorií než čerstvé meruňky. Meruňky obsahují také kyselinu salicyové, velký obsah flavonoidu quercetin (Q10), který je známý jako lapač volných radikálů. Kyselina salicyová působí antibakteriálně.

 

17. Hubnutí

Toto nízkokalorické ovoce je skvělým pomocníkem při hubnutí. 100 gramů meruněk obsahuje 45 kalorií. Nerozpustná vláknina v meruňce zadržuje vodu a udržuje žaludek plný po delší dobu. Vláknina také podporuje rychlý pohyb potravy trávicím traktem.

 

18. Antioxidanty

Sušené meruňky obsahují vysoké množství antioxidantů a dalších silných fytonutrientů, jako je lutein, zea xanthin a beta kryptoxanthin. Tyto sloučeniny poskytují ochranu před volnými radikály a reaktivními druhy kyslíku (ROS), které mohou způsobit stárnutí, rakovinu a další škodlivá onemocnění. Celková antioxidační nebo ORAC hodnota syrové meruňky je 1115 umol TE na 100 gramů.

 

19. Bohaté na draslík

Meruňky mají i vysoký obsah draslíku, minerálu, který slouží jako elektrolyt. Ve těle je zodpovědný za odesílání nervových vzruchů, regulaci svalových stahů i rovnováhu tekutin (studie 11, 12).

Draslík úzce spolupracuje se sodíkem na udržení rovnováhy tekutin, může proto dostatečný příjem zabránit nadýmání a udržovat zdravý krevní tlak. Analýza 33 studií zjistila, že strava bohatá na draslík významně snížila krevní tlak a vedla k 24% nižšímu riziku mozkové mrtvice (13).

 

20. Vitamin B17 proti rakovině

V roce 1952 v San Francisku popsal biochemik Ernst T. Krebs látku, kterou nazval vitamin B17. Objevil ji ve více než 1200 druzích jedlých rostlin, a hlavně v semenech rostlin z čeledi růžovitých, jako mandle, meruňky, trnky, třešně, nektarinky, broskve a švestky ale i kukuřici, lněných semínkách, prose či semínkách jablek Je známá jako laetril nebo amygdalin. Zkoumal národy, které tyto plody jedí a neznají rakovinu ( oblasti Himaláje, Pákistán, Indie a Čína)

 

Abychom dosáhli účinku pro zdraví, je potřeba jíst meruňky dlouhodoběji v menším množství, asi půl hrnku sušených meruněk denně.. Díky vysokému obsahu cukrů a vlákniny, minerálů a vitamínů se hodí i jako samostatné jídlo, například v kombinaci s ořechy. Dají se jíst samostatně jako svačina.

 

Co obsahují sušené meruňky?

Jak již bylo zmíněno výše, působivé zdravotní výhody meruněk jsou způsobeny širokou škálou živin, které jsou v nich obsaženy. Meruňka je bohatá na vitamíny, jako je beta-karoten, vitamín A, C E a K. Je bohatá na minerály, jako je železo, draslík, mangan, hořčík, fosfor. Je také dobrým zdrojem antioxidantů, vlákniny a flavonoidů. 100 gramů sušených meruněk obsahuje následující živiny:

Sacharidy 11g (8,5%)

Vláknina 2g (5%)

Bílkoviny 1,4 g (2,5%)

Vápník 13 mg 1,3%

Železo 0,39 mg 5%

Hořčík 10 mg 2,5%

Mangan 0,077 mg 3%

Fosfor 23 mg 3%

Zinek 0,2 mg 2%

Kyselina listová 9g

Foláty 9 µg 2%

Niacin 0,6 mg 4%

Kyselina pantothenová 0,240 mg 5%

Pyridoxin 0,054 mg 5%

Riboflavin 0,040 mg 3%

Thiamin 0,030 mg 2,5%

Draslík 259 mg 5,5%

Fosfor 23 mg

Sodík 1mg

Thiamin 0,03 mg

Zinek 0,2 mg

Vitamin A 1926 IU 64%

Vitamin C 10 mg 16%

Vitamin E 0 mg 0%

Vitamin K 3,3 µg 3%

Karoten-α 19 µg -

Karoten – ß 1094 µg -

Krypto-xanthin-ß 104 µg -

Lutein-zeaxanthin 89 µg -

(Zdroj: USDA National Nutrient data)

 

BIO SUŠENÉ MERUŇKY

Pokud jste citliví na siřičitany, nebo jen máte rádi potraviny přírodní, zvolit bio sušené meruňky z naší nabídky. Přírodní nesířené bio sušené meruňky mají hnědou barvu a nejsou chemicky ošetřeny. Přinesou vám pozitiva meruněk bez vedlejších účinků chemie. Pro dosažení lepších výsledků konzumujte 4 až 6 porcí sušených meruněk denně.

 

Historie a původ meruňky

Meruňka nazývaná ĺatinsky Prunus Armeniaca, patří do čeledi Rosacea. Pochází z Arménie, podle jiného zdroje až ze severní Číny, kde se začala pěstovat asi před 5000 lety. Toto lahodné ovoce si u místních obyvatel, obchodníků a cestujících získalo velkou přízeň, takže se vydalo na dlouhou cestu na západ po Hedvábné stezce a dostalo se postupně do Střední Asie a na střední východ.

 

V Indii se pěstuje přes 3000 let. Odtud se dostala postupně do Řecka a Středomoří. Znali je Římané, Řekové , Babyloňané i Féničané. Do oblasti Středozemního moře se dostaly asi před 2000 lety, kde vzkvétaly v teplém a slunném podnebí. Turecko a Írán jsou dnes největším světovým producentem meruněk. V 18. století ji evropští kolonizátoři převezli do severní Ameriky.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Copyright © 2020 Oriskove.cz - Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.