Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8:00-18 hod.)
Novinky
01.03.2021
E-shop právě spuštěn
E-shop je od dnešního dne v plném provozu. Doufáme, že se Vám líbí a že jej budete rádi a pravidelně navštěvovat :) Miroslav Pokorný číst celé
Zobrazit všechny novinky
Blog
20.01.2021 Tipy a recepty
Datle – výživný zázrak z pouště
Dokonalá moudrost přírody obdařila datle všemi potřebnými živinami, aby poskytla nejen lidem vše potřebné pro přežití v těžkých podmínkách. číst celé
10.01.2021 Tipy a recepty
Quinoa
Quinoa je starobylé jihoamerické obilí, které bylo po staletí v Evropě ignorováno. číst celé
10.01.2021 Tipy a recepty
Mango – pramen zdraví a energie
Lahodné a sladké mango je v zemích původu považováno za „královnu mezi ovocem“. číst celé
Zobrazit všechny články
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Tipy a recepty
  4. Mango – pramen zdraví a energie
10.01.2021
Tipy a recepty

Mango – pramen zdraví a energie

Lahodné a sladké mango je v zemích původu považováno za „královnu mezi ovocem“. Toto lahodné šťavnaté sladké jemné tropické ovoce je velmi chutné a výživné. Patří mezi nejoblíbenější ovoce po celém světě. Má řadu benefitů pro zdraví. Tento šťavnatý klenot si můžete vychutnat čerstvý i sušený. Příznivé účinky pro zdraví má i mango sušené , vybírat můžete z nabídky v našem e-shopu. (prolink)

 

Mango je zeleno-červené ovoce vejčitého tvaru, uvnitř oranžové a velmi šťavnaté a chutné. Pochází z oblasti subtropů a tropů. Je nejen krásné na pohled, ale i důležité pro zdraví. Mango patří mezi výživné superpotraviny, a to i sušené. Je to proto, že obsahuje mnoho pro tělo účinných látek, a tím jsou sacharidy, vláknina, vitamín C, provitamin A, minerální a stopové prvky aj. Když si ho oblíbíte, nebude se Vám chtít přestat ho jíst.

 

Mango patří mezi superpotraviny díky obsahu účinných látek. Jde především vitamíny A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), C a E, beta-karoten (provitamin A), vlákninu, některé minerály jako např. draslík, hořčík, mangan, měď, zinek, fosfor, železo a vápník. Mango obsahuje asi 8,5% proteinů, 15% sacharidů a 67% tuku. Je součástí RAW stravy, brainfood, je vhodné pro vegany i pro sportovce. Toto proslazené ovoce je bez lepku.

 

Mango je královnou exotického ovoce

Mango je chutné exotické a šťavnaté ovoce se sladkou jemnou chutí a božskou vůní. Jestli by nějaké ovoce mohlo pocházet z ráje, pak je to svou chutností a sladkou jemnou chutí i konsistencí právě mango. Tyto 15 až 20 centimetrů dlouhé vejčité plody rostou v barvách od zelené, přes žlutou až červenofialovou. Většinou je známé čerstvé mango a dostupné i v supermarketech nebo u asijských prodejců. I sušené mango má své důležité benefity a příjemnou chuť. Výhoda je, že se nekazí.

 

Domovinou manga je pravděpodobně Indie, právě tam se našly fosilie staré 25 až 30 milionů let. V současnosti roste v jižní a jihovýchodní Asii (Indie, Malajsie, Thajsko, Filipíny aj.) V různých zemích ho považují za národní ovoce,za symbol moci a síly. V hinduismu a buddhismu i náboženský význam. Strom se dožívá až 350 let.

 

Mnoho lidí považuje mango za nejchutnější ovoce na světě, a oceníte ho obzvlášť, jestli jste měli možnost ochutnat ho v zemích, kde roste. Sušené mango umožňuje jíst tyto chutné plody i mimo sezónu. Sušená manga lze zakoupit i online v našem e-shopu.

 

Jak jíst mango?

 

Sušené mango se hodí na každodenní konzumaci samotné, nebo v ovocných směsích sušeného ovoce. Přidává se i k dezertům, zmrzlině, do cereálních, kukuřičných nebo jáhlových kaší.

Sušené mango plátky se přidávají i do různých směsí z oříšků, jako jsou kokosové lupínky, mandle, arašídy, lískové ořechy nebo ananasové plátky.

 

Směsi sušeného ovoce včetně manga a ořechů jsou ideální jako zdravá raw nebo vegan svačina, ale i jako mlsání k počítači, televizi, na výlety, nebo při sportování. Jsou velmi výživné, osvěží a dodají energii, protože mango je bohaté na vlákninu i sacharidy.

Výživná superpotravina

Mango je velmi důležitá superpotravina se skvělými účinky a výživnými látkami, které zabraňují vzniku mnoha nemocí. Podporuje při problémech, jako je anémie (chudokrevnost), svalová slabost a křeče. Redukuje hladinu cholesterolu v krvi a snižuje krevní tlak. Sušené mango obsahuje velký podíl vitamínu A, který udržuje kůži a sliznice zdravé, rovněž podporuje zdraví očí.

 

Svými výživnými vlastnostmi předchází mnoha onemocněním a pomáhá posilovat imunitní systém a udržovat zdraví. Tak jako i jiné ovoce je také mango bohaté na uhlohydráty, podstatné pro zdravou hladinu cukru v krvi, pro nervový systém a mozkové funkce.

 

Mango recepty – jak jíst mango?

Samotné mango obohatí a zpestří váš jídelníček. Skvěle se plátky sušeného manga hodí nakrájené do ovesných a cereálních kaší, ale i jogurtů, salátů, dezertů nebo ke zmrzlině.

 

  • Sušené mango se dá jíst samotné. Dodá vám spoustu energie a je sladké.

  • Sušené mango se hodí do různých ořechových směsí, ke kokosovým lupínkům, ananasu, mandlím, kešu a dalším ořechům

  • Sušené mango se dá nakrájené přidat do různých snídaňových kaší, cereálií, vloček, müsli

  • Mango je nejlepší jíst čerstvé. Můžete jej přidat do ovocného salátu, zmrzlinového poháru nebo sníst jen tak samotné.

  • Používá se v asijské kuchyni i jako příloha k drůbeži nebo rybám nakrájené na plátky.

  • Plody manga se zamrazují a kandují. Jsou vhodné k přípravě kompotů, džemů a indické omáčce čatní.

  • používá se také na zahuštění smoothie

 

 

Mango a výživové hodnoty

Mango je zdrojem vitamínu A, skupiny B (B1, B2, B6), C, E, K, beta-karotenu, minerálů ad. , dále tryptofan, vlákninu, minerály - draslík, hořčík, mangan, měď, zinek, fosfor, selen, železo a vápník. Výživné je díky 8,5% bílkovin, 15% sacharidů a 67% tuku.

 

Živiny ve 100 gramech manga:

Energie – 72 kcal

Bílkoviny - 1,35 g

Sacharidy - 16 g

Vláknina - 2,64 g

Tuk - 0,45 g

Cukry - 22,5 g

Kyselina listová - 71 mcg

Vitamin C - 60,1 mcg

vitamin A (betakaroten)

Vitamin E

Vitamin B

Vápník - 1,2 mg

Železo - 0,264 mg

Sodík - 1,65 mg

Draslík - 277 mg

Riboflavin

Niacin

 

 

Mango a účinky na zdraví

 

Je to zdroj antioxidantů, které působí proti volným radikálům, degeneraci a stárnutí buněk (vitamin C, E), podporuje zdraví očí (provitamin A), podporuje pozornost paměť, mozkové a kognitivní funkce. Podporuje očištění organismu (díky vláknině), prospívá metabolismu. Je to i přírodní afrodiziakum. Je zdrojem tryptofanu, což je prekursor hormonu štěstí – serotoninu. Eliminuje působení toxických látek v trávící soustavě. Je efektivní při depresích, nespavosti, nervozit. Zvyšuje imunitu, zdraví kostí, vlasů a pokožky, ale i zraku a funkci štítné žlázy. Má dobrý vliv na kardiovaskulární systém. Snižuje hladinu glukózy v krvi u diabetiků, podporuje hubnutí. Je významným zdrojem energie .

 

Sušené mango si uchovává i po dehydrataci svou přírodní chuť. Je sladké, jemné a voňavé, bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a prebiotickou vlákninu.

Podporuje paměť, koncentraci , jedná se o tzv. Brainfood. Snižuje hladinu LDL cholesterolu, pomáhá při únavě očí, je prevencí při nachlazení. Chrání i sliznice v těle. Vyrovnává Ph žaludku – zvyšuje zásadité prostředí. Uvolňuje kožní póry, osvěžuje pokožku a působí proti akné. Je prevencí proti infekcím. Pomáhá při poruchách zraku a šerosleposti.

Mango ovoce je vynikajícím zdrojem vitaminu A a flavonoidů, jako je β-karoten, α-karoten a β-kryptoxanthin. 100 g čerstvého ovoce poskytuje 180 IU (54 μg) nebo 6% doporučené denní hladiny vitaminu A. Spolu; je známo, že tyto sloučeniny mají antioxidační vlastnosti a jsou nezbytné pro zrak. Vitamin-A je také nezbytný pro udržení zdravé sliznice a pokožky. Konzumace tohoto ovoce bohatého na karoteny chrání před rakovinou plic a ústní dutiny.

 

1) Pro zdravé srdce

Vitamin C a vláknina v mangu prokazatelně pomáhají snížit hladinu cholesterolu v těle, čímž se snižuje riziko srdečních onemocnění. Dále obsahuje draslík a hořčík, které ovlivňují regulaci krevního tlaku a funkci srdce, a udržují jej v zdravé. Pokud zahrnete mango do stravy, pomáhá snížit tělesný tuk a kontrolovat hladinu cukru v krvi. Toto ovoce nabízí i draslík a hořčík, které mohou snížit riziko srdečních onemocnění. Studie provedená na RWTH Aachen University zjistila, že příjem hořčíku může zlepšit zdraví srdce . Draslík může pomoci snížit stres na cévách a podpořit srdeční funkci.

 

Manga jsou bohatým zdrojem beta-karotenu. Karotenoidy mohou snížit riziko srdečních onemocnění tím, že zabraňují oxidaci cholesterolu v tepnách. Manga jsou také bohaté na další sloučeninu jménem mangiferin. Podle studie provedené na univerzitě v Madrasu snížil mangiferin hladinu cholesterolu u laboratorních potkanů. Bylo také zjištěno, že suplementace mangiferinem zvyšuje hladinu HDL (lipoprotein s vysokou hustotou), dobrého cholesterolu.

 

2) Zlepšuje imunitu

Vysoké množství vitamínů C a A v mangu hraje klíčovou roli při udržování zdravého a silného imunitního systému. Vitamin A je nezbytný pro správné fungování imunitního systému. Rovněž udržuje zdravou pokožku a sliznice, čímž minimalizuje riziko vstupu různých škodlivých bakterií a plísní. Vitamin C udržuje pokožku zdravou a omezuje vstup virů a bakterií. Také zvyšuje produkci bílých krvinek a posiluje imunitu. Navíc mango obsahuje 25 různých druhů karotenoidů, které jsou dobré pro imunitní systém. Silný imunitní systém může snadno bojovat s běžnými nemocemi, jako je nachlazení, chřipka a infekce.

Studie provedená univerzitou v Hohenheimu zjistila, že mango je bohaté na beta-karoten, což je karotenoid, který pomáhá posílit imunitní systém. Vitamin A je další důležitou živinou v mangu, která zvyšuje imunitu. Tento vitamin může bojovat proti infekčním chorobám.

 

3) Zlepšuje koncentraci a paměť

Pokud zjišťujete, že je pro vás obtížné se soustředit a paměť vám vynechává, pak se snažte jíst mango. Pomáhají nejen zlepšovat koncentraci, ale také podporuje mozkové buňky a zlepšuje paměť. Manga podporují zdraví mozku. Podle studie publikované v časopise Oxidative Medicine and Cellular Longevity existuje v mangu několik složek, které pomáhají zvyšovat cholinergní funkci a snižovat oxidační stres. To zase zvyšuje paměť.

 

Je také známo, že kyselina glutamin poskytovaná mangem zvyšuje paměť a podporuje duševní bdělost. Manga navíc obsahují vitamin B6, který je nezbytný pro udržení a zlepšení funkce mozku.

Pokud je pro vás obtížné soustředit se na studium a chcete zlepšit svoji paměť, zahrňte do svého stravovacího plánu mango.Pomáhá čistit organismus

 

Sušené mango obsahuje tzv. čistící vitamíny. Jde zejména o vitamín A (pro zdravé srdce), vitamin E - známý také jako vitamin krásy, který se stará o zdravou pleť, vlasy a nehty a různé vitamíny skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin, kyselina listová), které jsou zodpovědné za správné fungování nervového systému, metabolismu a zdravého kožního obrazu.

 

4) Kontroluje vyvážené Ph, alkalizuje tělo

Mango je bohaté na kyselinu jablečnou, kyselinu vinnou a stopy kyseliny citrónové, proto pomáhá udržovat zásadité prostředí v těle a zabraňuje kyselosti, která je příčinou dalších problémů a únavy.

Toto oblíbené letní ovoce má také alkalizující účinek na tělo. Kyselina vinná, kyselina jablečná i malé množství kyseliny citronové obsažené v mangu pomáhají udržovat zdravou alkalickou hladinu v těle. To brání různým zdravotním problémům, jako je chronická metabolická acidóza, onemocnění ledvin, poškození svalů a oslabení kostí.

Pravidelná konzumace manga pomáhá udržovat normální a mírně zásadité pH krve mezi vhodnými hodnotami 7,35 a 7,45. To pomáhá přinášet více kyslíku do celého těla, zvyšuje hladinu energie, bojuje s přírůstkem hmotnosti a předchází různým zažívacím problémům a osteoporóze.

 

5) Pro zdravé oči a zrak

Mango je nabité vitamínem A, což z něj dělá perfektní ovoce pro zlepšení zraku. Je také prevencí chorob očí nebo suchých očí. Zapojení manga do jídelníčku může podpořit zdraví vašich očí. Manga jsou bohatá na beta-karoten, který pomáhá při produkci vitaminu A. Silný antioxidant pomáhá zlepšit zrak, zvyšuje celkové zdraví očí a dokonce předchází věkem podmíněné makulární degeneraci nebo ztrátě zraku.

 

Manga jsou také potravou pro vaše oči. Vysoké množství vitaminu A přítomného v mangu je důležitou živinou pro zdraví očí. Vitamin A podporuje dobrý zrak a předchází různým poruchám souvisejícím s očima, jako je katarakta, makulární degenerace, suché oči, měkká rohovka a celkové oční potíže. Také flavonoidy jako beta-karoten, alfa-karoten a beta-kryptoxanthin přítomné v mangu jsou nezbytné pro dobrý zrak. Jen jeden šálek nakrájeného zralého manga naplní 25 procent vaší denní potřeby vitaminu A.

 

6) Podporuje trávení

Mango poskytuje skupinu trávicích enzymů, které podporují schopnost vašeho těla rozkládat jídlo. Enzymy v mangu pomáhají rozkládat bílkoviny. Obohacené o vlákninu pomáhá mango dobrému trávení a předchází různým potížím souvisejícím se žaludkem. Pektin ve vláknině také pomáhá při prevenci zácpy. Existují důkazy, že tyto enzymy mohou dokonce snižovat pocit pálení žáhy.

 

Vysoký obsah vlákniny v mangu pomáhá trávení a vylučování odpadních produktů, a předchází gastrointestinálním poruchám, jako je Crohnova choroba, podle studie zveřejněné v časopise Gastroenterology v roce 2013. Kromě toho může toto ovoce poskytnout úlevu od zácpy a žaludečních vředů. Manga také obsahují enzymy, které zvyšují rozklad sacharidů a bílkovin, a tím podporují přeměnu jídla na energii. Pravidelná konzumace manga, i toho sušeného, zlepší trávení a sníží riziko různých typů gastrointestinálních poruch.

 

7) Udržuje zdravou a krásnou pleť

Manga jsou pro pokožku úžasná, protože jsou skvělým zdrojem antioxidantů, zejména vitamínu C. Pomáhají udržovat pokožku zdravou a zářící. Vitamin A a beta-karoten v tomto ovoci navíc dokáže pokožku obnovit, omladit a oživit, a dodat jí krásný lesk. Mango může také snížit tmavé skvrny, skvrny a akné. Chcete-li si užít krásnou pleť, po loupání zralého manga pokožku nevyhazujte.

Další výhodou konzumace manga je, že čistí pokožku, póry a dodává pokožce zářivý vzhled. Proto je vhodné jíst mango, abyste si vylepšili pleť.

 

8) Podporuje zdravá střeva

Mango obsahuje prebiotickou vlákninu, která pomáhá živit „dobré“ bakterie ve střevech a tím podporovat zdraví střeva a trávení. Poškozené, zanesené střevo s parazity vede kromě špatného zažívání ke zhoršené stavu pleti, ale i alergiím, pomalému metabolismu a dalším zdravotním problémům.

 

9) Podporuje zdravý nervový a srdeční systém.

Hořčík v sušeném mangu podporuje nervový systém a pozitivně ovlivňuje trávení tuků. Zároveň pomáhá s problémy se srdcem i při svalových křečích. Sodík reguluje krevní tlak, přispívá ke zdravému trávení a řídí zásobování organismu vodou.

 

10) Vysoký obsah železa – proti anémii

Vysoký obsah železa v mangu je důležitý pro osoby trpící chudokrevností. I těhotné ženy by měly jíst mango, aby zvýšily hladinu železa a obsah vápníku v těle.

Pokud vám chybí dostatek železa ve stravě, můžete trpět chudokrevností (anémií). Tělu chybí kyslík pro jeho rozvádění do orgánů. Mango má vyšší obsah železa i vitamínu C, který pomáhá jeho vstřebávání a okysličení krve.

 

11) Afrodiziakální ovoce - zlepšuje sexualitu

Mango je po staletí považováno za afrodiziakální ovoce, které mu dává přezdívku „ovoce lásky“. Díky jeho obsahu látek zvyšuje plodnost. Mango i svou chutí a vůní osvěžuje, podporuje srdce a povzbuzuje vášeň a sexualitu. Protože je bohatým zdrojem vitaminu E, pomáhá regulovat pohlavní hormony a zvyšuje libido. Navíc mango obsahuje hořčík a draslík, základní živiny potřebné pro produkci pohlavních hormonů.

 

12) Podporuje činnost ledvin

Sušené mango obsahuje Kalium, které podporuje vylučováním jedů činnost ledvin a také udržuje zdravý a normální srdeční rytmus neboli krevní tlak.

 

13) Snižuje hladinu cholesterolu

Manga obsahují vysokou hladinu vitaminu C, vlákniny a pektinu, což z ní dělá dokonalé ovoce, které pomáhá při kontrole vysoké hladiny cholesterolu. Pravidelná konzumace manga, vysoký obsah vitamínu C, pektinu a vlákniny v mangu pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, zejména „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi.

Zároveň pomáhají zvyšovat „dobrý“ HDL cholesterol. Manga jsou navíc bohatým zdrojem draslíku, který hraje klíčovou roli při zvyšování průtoku krve v nervovém systému, který zase reguluje srdeční frekvenci a krevní tlak. Snižují také riziko infarktu a mozkové mrtvice.

 

14) Posiluje kosti

Nedostatek vitaminu K je spojen se zvýšeným rizikem osteoporózy a zlomenin kostí, především proto, že vitamín K podporuje absorpci vápníku potřebného k udržení silných kostí. V tomto případě vám může pomoci mango, protože je plné vitamínu K.

 

15) Podporuje hubnutí

Mango obsahuje mnoho vitamínů a základních živin, proto po snědení jednoho manga budete mít pocit plnosti. Je také plné vlákniny, podporuje trávení a spaluje nežádoucí kalorie v těle.

 

16) Pomáhá regulovat cukrovku

Mango má také nízký glykemický index, a proto konzumace manga nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

Je obohaceno o kyselinu vinnou a jablečnou a obsahuje stopy kyseliny citronové, proto pomáhá udržovat zásadité prostředí těla. To je důležité pro dobré fungování organismu a prevencí chorob.

 

17) I pro diabetiky

Je sice sladké a mělo by se jíst střídmě, ale je vhodné i pro diabetiky. Glykemický index manga se pohybuje mezi 41 až 60, v průměru 51. Hodnota 51 je na spodní hranici stupnice glykemického indexu. Potraviny s hodnotou méně než 55 se považují za potraviny s nízkým glykemickým indexem, které jsou pro diabetiky bezpečné. Zajišťují pomalé uvolňování cukru v krvi a nedochází k náhlému nárůstu hladiny glukózy. Kromě toho jsou manga také bohatá na vlákninu, což opět pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

 

18) Prevence proti rakovině

Mango je bohatým zdrojem antioxidantů, jako je izokvercetín, kvercetin, fisetin a astragalin, kyselina gallová a methylgallát, které pomáhají v boji proti rakovině. Několik studií ukázalo, že antikarcinogenní a antioxidační sloučeniny v mangu mohou chránit před rakovinou tlustého střeva, prsu, plic, kůže, leukémie a prostaty. Konzumace manga nebo jeho 100% džusu na denní bázi pomůže zabránit rakovině. Slibné antikarcinogenní vlastnosti manga pocházejí z vysokého obsahu vlákniny a vitaminu C, spolu s přítomností několika fenolů a enzymů.

 

Protirakovinné sloučeniny v mangu účinně cílí a eliminují škodlivé rakovinné buňky, aniž by poškodily zdravé normální buňky. Institut pro rakovinu Dana-Farber se sídlem v americkém Bostonu doporučuje denně vypít jednu až dvě sklenice mangového smoothie jako součást zdravé výživy pro ty, kteří trpí rakovinou.

 

Historie:

Původem je z Indie. Nejprve se pěstovalo v severovýchodní Indii, Bangladéši a Barmě již před 25–30 miliony let. Mango, kterému se v jeho domovině říká „královna ovoce“, si během historie v Indii užívalo vysoce ceněného postavení. Je to jeden z mála plodů, které si v hinduistických náboženských písmech našlo posvátné místo a nabízelo se jako pokrm bohům.

Ctnosti manga se vychvalovaly přes tři tisíce let. K.T. Achaya v knize „Historický slovník indického jídla“ píše, že první písemné zmínky o mangu jsou v knize Brahadarnayaka Upanishad z období kolem roku 1000 př. n.l. .“ Traduje se, že mango bylo drahé i Buddhovi. Meditoval v klidu svěžích mangových hájů a rád je jedl. V 16. století portugalští námořníci jeho semena dovezli do Afriky. Odtud se rozšířilo do středomoří i USA:

 

Mango patří mezi nejčastěji konzumované ovoce na světě. Na světě se pěstuje asi 400 odrůd manga. Velká manga jsou většinou z jihovýchodní Asie a Austrálie. Nejvíce se pěstuje v Indii, odkud pochází asi 60 % celosvětové produkce, dále v jihovýchodní Asii (Filipíny, Malajsie, Thajsko).

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Copyright © 2020 Oriskove.cz - Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.