- Štítky blogu
- ořechy
- oříšky
- ovoce
- sušené
- antioxidanty
- semínka
- sladké
- nervy
- kosti
- brusinky
- tuk
- tuky
- vitamíny
- selen
- hořčík
- draslík
- srdce
- orisky
- záněty
- brusnice
- klikva
- bobuloviny
- zánět
- meruňky
- meruňka
- betakaroten
- mango
- plátky
- natural
- quinoa
- bezlepku
- datle
- cévy
- slané
- pecany
- chia
- jak
- uskladnit
- goji
- kustovnice
- čínská
- domácí
- mix
- směs
- směsi
- homemade
- diy
- seeds
- pékany
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Blog
- Tipy a recepty
- Makadamové ořechy
Makadamové ořechy
Makadamové ořechy pochází z oblasti subtropů a tropů. U nás jsou tyto křupavé oříšky smetanově bílé barvy méně známé. Jejich máslová jemná nasládlá příchuť je však nezaměnitelná. S 77 procenty tuku jsou velmi kalorické a mastné. Pouhých 10 oříšků má 200 kalorií a 22 gramů tuku.
Makadamové ořechy pochází ze stromu Makadamie. Rostou v tropech v Austrálii, Brazílii, Guatemale, Indonésii, Keni, Malawi, na Novém Zélandu, na Havaji a v Jižní Africe. Tmavě hnědá skořápka makadamiového ořechu je velmi tvrdá a musí se rozlousknout pomocí pily nebo naříznutí skořápky. Každý ořech tak má na povrchu viditelný zářez. Makadamové stromy dorůstají výšky 10 až 12 metrů a ořechy mají až po pěti až osmi letech od zasázení.
Ze sedmi druhů makadamových ořechů jsou jen dva jedlé, konkrétně Macadamia integrifolia, která dává plody s hladkou skořápkou a Macadamia tetraphylla, na které rostou ořechy s hrubou skořápkou.
Co obsahují makadamiové ořechy?
Obsahují velké množství živin – tuky, mononenasycené mastné kyseliny i esenciální aminokyseliny. Jsou také bohatým zdrojem vitaminu E a selenu, manganu, thiaminu (vitaminu B1),riboflavinu, niacinu a folátů, ale i vitaminu A, železa. Obsahují také zinek, měď, vápník, fosfor, draslík a hořčík. Dále obsahují obsahuje antioxidanty jako polyfenoly, aminokyseliny, flavony a selen.
Je také dobrým zdrojem sacharidů, jako je sacharóza, fruktóza, glukóza, maltóza a některé karbohydráty na bázi škrobu.Najdete v nich všechny esenciální aminokyseliny, což jsou stavební látky bílkovin zásadní pro stavbu a regeneraci svalů. Zlepšují činnost mozku, paměť a koncentraci. Podporují také imunitní systém, růst svalové hmoty, činnost srdce, snížení hladiny cholesterolu, zdraví i dlouhověkost.
Prospěšné účinky makadamiových ořechů
1. Podpora srdce
Makadamové ořechy podporují srdce a cévy, pomáhají snižovat špatný LDL cholesterol, protože jsou bohaté na zdravé mononenasycené tuky. Snižují i hladinu triglyceridů a riziko cévních problémů. Každodenní konzumace malého množství pomáhá prevenci rizika infarktu , zánětům a vysokého cholesterolu. Odkazují na to následující studie 1, 2, 3, 4, 5, 6 , 7
Makadamové ořechy podporují mozek a nervový systém. Měď v oříšcích pomáhá vytvářet neurotransmitery, které podporují přenášení nervových vzruchů mezi mozkovými buňkami.
Makadamové ořechy obsahují 7% vlákniny, která zasytí apodporuje trávení.
4. Zdraví kostí
Fosfor, který je také obsažen v makadamových ořeších pomáhá mineralizaci kostí a zubů, metabolismu, vstřebávání a přesunu živin. Vápník podporuje stavbu zubů a kostí. Mangan podporuje vytváření nové kostní tkáně. Omega 3 zase brání osteoporóze.
5. Olej z makadamiových ořechů je bohatý na kyselinu olejovou, která snižuje zánět a zlepšuje paměť. Pomáhá také snižovat příznaky astmatu. Podporujezdraví pokožky, protože má hydratační a regenerační vlastnosti.
6. Podporují snižování váhy
Makadamové ořechy obsahují kyselinu palmitolejovou a omega 7 mastné kyseliny, který poskytují stavební látky pro enzymy, řídí spalování tuků a snižují chuť k jídlu. Kyselina palmitolejová zrychluje metabolismus tuků a snižuje jejich ukládání.
7. Vysoký obsah bílkovin
Bílkoviny jsou stavební látky, které tvoří svaly a tkáně v těle. Pomáhají také udržovat zdraví vlasů, nehtů a pokožky.
8. Napomáhají zlepšovat vstřebávání živin v těle, například vitaminů rozpustných v tucích.
9. Olej z makadamových ořechů hraje také zásadní roli při udržování silných kostí, buněk a tkání těla, protože je velmi bohatý na hořčík.Tento minerál také poskytuje podporu svalových a nervových funkcí.
10. Antioxidanty chrání buňky
Flavonoidya tokotrienoly se v těchto plodech vyskytují hojně a pomáhají chránit buněčné stěny před toxiny životního prostředí. V těle se mění na antioxidanty. Ty zase ničí volné radikály a podporují imunitu. Jsou prevencí rakoviny.
11. Podporují hubnutí, regulaci krevního cukru i trávení. Jsou bohatým zdrojem vitaminu skupiny B, vitaminu E a minerálů draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu a železa. Olej z makadamových ořechů zpomaluje stárnutí pokožky, vyhlazuje, zpevňuje a vyživuje, celkově prospívá hydrataci pokožky a hojení popálené pokožky
Výživové hodnoty
Ve 100 gramech makadamiových ořechů najdete:
Tuky 75 g
z toho nasycené mastné kyseliny 10 g
Bílkoviny 9g
Vláknina 8,7 g
Sacharidy 7,9 g
Draslík 368 mg
Fosfor 198 mg
Hořčík 130 mg
Vápník 85 mg
Železo 3,7 mg
Selen 3,6 mg
Zinek 1,3 mg
Měď 0,756 mg
Vitamín C 1,2 mg
Makadamové ořechy obsahují také thiamin, riboflavin a foláty a mastné kyseliny Omega-7, které se přidávají do pleťových krémů. Ořechy Makadamie se používají i v kosmetice a přidávají do vyživujících a hydratačních krémů a olejů.
Jak se dají použít
Makadamiové ořechy můžete jíst celé loupané a nepražené. Dají se i opražit. Vyrábí se z nich také makadamiové máslo a makadamiové mléko. Můžete je mlsat i samotné. Dají se přidat i do jogurtů a müsli. Pro lidi, kteří si potrpí na zdravou výživu, jsou ideální i do jogurtů a müsli nebo ovesných kaší ke snídani, ale i jako svačina s sebou do školy, práce, nebo na výlet. Jsou chutné i s ovocem jako jsou meruňky nebo třešně.
Jemna nasekané se hodí k ozdobení čokoládových nebo ovocných dortů, zmrzlinových pohárů nebo zákusků, ale i k posypání šálku horké čokolády. Do zeleninových salátů se hodí jako bílkovina pro vegetariány nebo příznivce raw stravování. Ovocným a zeleninovým smoothies přidají důležité esenciální nenasycené mastné kyseliny, vitamín B a E, minerály, bílkoviny a rostlinné tuky.
Kde se vzal jejich název?
Ořechy nesou název po skotském chemikovi Johnu Makadamovi, který měl zásluhu na tom, že se stromy začaly pěstovat ve velkém. Dnes strom známe jako Makadamii celolistou. Plodům se někdy také říká queenslandské oříšky, protože pochází z Australského Queenslandu.