- Štítky blogu
- ořechy
- oříšky
- ovoce
- sušené
- antioxidanty
- semínka
- sladké
- nervy
- kosti
- brusinky
- tuk
- tuky
- vitamíny
- selen
- hořčík
- draslík
- srdce
- orisky
- záněty
- brusnice
- klikva
- bobuloviny
- zánět
- meruňky
- meruňka
- betakaroten
- mango
- plátky
- natural
- quinoa
- bezlepku
- datle
- cévy
- slané
- pecany
- chia
- jak
- uskladnit
- goji
- kustovnice
- čínská
- domácí
- mix
- směs
- směsi
- homemade
- diy
- seeds
- pékany
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Blog
- Tipy a recepty
- Kouzlo výživných mandlí pro chuť i imunitu
Kouzlo výživných mandlí pro chuť i imunitu
Mandle – sladký oříšek jemné chuti, který se rozplývá na jazyku vás potěší při každé příležitosti. Mandle se použít ke snídaním, svačině, samotné, nebo v mixu oříšků, ale i jako pomazánka na pečivo. Velmi oblíbenou pochoutkou je i marcipán.
Mandle jsou nejen chutné a zdravé, ale taky velmi výživné. Tato oblíbená královna ořechů pochází ze Středomoří a středního Východu. Latinsky se jí říká Prunus dulcis. Semena se používají v kuchyni různých kultur již tisíce let.
Mandle jsou nabité živinami, vitamíny i minerály
Mandle jsou plné velmi zdravých a výživných látek pro naše tělo, jako oleje, bílkoviny, minerály jako 172 miligramu vápníku, železo, 130 miligramu hořčíku, zinek, fosfor, draslík, měď, mangan, selen, a také kyseliny listová,omega 3 a 6 nenasycené mastné kyselin, ale i vlákniny.
Také pokud jde o vitaminy, jejich obsah v mandlích je velmi pestrý. Najdete v nich vitamíny C, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselinu pantotenovou), B6 (pyridoxal), B9 (kyselinu listovou) a 15 miligramů vitaminu E ve 100 gramech.
Dále jsou v nich přítomny velmi důležité nasycené, mononenasycené i polynenasycené mastné kyseliny.
Tělu mandle prospívají i tím, že pomáhají snižovat hladinu krevního cukru, krevní tlak i cholesterol. Výhodou je, že po několika desítkách gramů mandlí se cítíte sytí, protože jsou plné olejů a tuků. Tyto tuky jsou ale „zdravé“ a nehrozí u nich tloustnutí.
Jako bonus mají čisticí a protizánětlivé účinky, stimulují funkci štítné žlázy, zvyšují i imunitu, a pomáhají jako ochrana před sklerózou. Prospívají i nervům.
Mandlový olej je oblíbeným v kosmetice a používá se i k masážím. Za studena lisovaný mandlový olej je u východních kultur vyhledávaným vnějším i vnitřním afrodisiakem.
Ve 100 gramech mandlí najdete:
Tuk: 52 gramů (27 gramů představují mononenasycené kyseliny).
Vláknina: 12 g.
Bílkoviny: 20 g
Sacharidy: 11 g
Vitamín E: 13,5 mg.
Vápník: 172 mg
Mangan: 0,86 g
Hořčík: 130 mg
Draslík: 314 mg
Měď: 0,45 mg
Fosfor: 258 mg
Železo: 1,6 mg
Vitamín B2 (riboflavin): 0,41 mg
Energetická hodnota 458 kilokalorií
Energie 2520 kJ
Zdroj: http://www.celysvet.cz/recepty-potraviny-mandle-kalorie-slozeni-nutricni-hodnoty
Mandle v sobě tedy ukrývají malou přírodní lékárničku. Obsahují také antioxidanty (ve slupce), které chrání buňky před oxidativním stresem, jež je příčinou stárnutí. Udržují tedy buňky mladé. Je proto lepší jíst mandle se slupkou. I proto je velmi oblíbený mandlový olej, nejen v kosmetice, ale v kuchyni. Mandlové mléko se doporučuje kojícím matkám, protože podporuje tvorbu mateřského mléka.
Mandle si vás získají natural, loupané i plátky (doplnit prolinky na zboží)
Mandle můžete ochutnat v různé formě – natural hnědé, bílé loupané, ale i pražené solené, pražené, sekané, dále mandle naplátky, uzené, mandle v medu a soli. Jako sladká delikatesa jsou velmi oblíbené mandle v mléčné nebo hořké čokoládě, mandle v mléčné čokoládě a skořici, nebo mandle v čokoládě s karamelovou příchutí a mořskou solí. Existují ive formě mandlové moučky, mandlové pomazánky, která je velmi výživná a sytá. Oblíbené jsou ve formě marcipánu na potažení dortů, cukroví, nebo jen tak jako marcipánové kuličky. To vše u nás najdete. Specialitou jsou i mandle koko s kokosem.
Vitamín E v mandlích chránící buněčné stěny
Vitamín E je společným názvem pro skupinu antioxidantů, které jsou rozpustné v tucích. Tyto antioxidanty se zabudovávají do membrán buněk a chrání je před oxidativním poškozením. Mandle patří mezi nejefektivnější zdroj vitamínu E. V mandlích je přítomná i kyselina fytová, která snižuje schopnost vstřebávání minerálů v mandlích obsažených, jako je například zinek, železo a vápník.
Hořčík v mandlích snižuje krevní tlak
Velkou výhodou ořechů, tedy i mandlí je, že v sobě mají hodně bílkovin, vlákniny a zdravých tuků, a velmi málo cukrů. Proto se po nich netloustne a potěší i diabetiky. Obsahují životně důležitý minerál hořčík, neboli magnesium, který je součástí přes tři sta procesů v metabolismu.
Podle vědecky ověřených studií výhodou mandlí je, že pomáhá od stresu díky schopnosti hořčíku, který mandle obsahují, snižovat vysoký krevní tlak. Pokud je jíte pravidelně, pomáhají jako prevence infarktu a mrtvice i jiných civilizačních chorob. Hodí se i jako součástí diet, protože tělu zvyšují pocit sytosti a nemá pak potřebu tak často jíst.
Široké spektrum použití
Mandle se nejčastěji jedí samostatně jako oříšky přírodní nebo loupané. Dají se z nich ale vykouzlit i jiné pestré a chutné recepty, jako je mandlová pomazánka, mandlové mléko, mandlové dezerty, ale i jako přísada do zeleninových salátů, k masu, nebo posyp lupínků na dezert.
Jaký je rozdíl mezi suchými a namáčenými mandlemi?
Hlavní rozdíl je v tom, že suché mandle v sobě mají látky, které chrání semena, než vyklíčí ve vlhku. Tím že je namočíte, se enzymy rozpustí a trávení mandlí je jednodušší. Tělo si z nich vezme víc vitamínů živin a prospěšných látek. Velmi oblíbené jsou u zákazníků mandle ve skořici nebo v čokoládě.
Kde koupit mandle?
V našem e-shopu nabízíme velmi kvalitní bio mandle ve výhodném balení. Tuto sladkou pochoutku si můžete užít loupanou i neloupanou.
Recepty pro inspiraci
Mandle se sýrem, olivami a sušenými rajčaty
Máte také rádi sýrové talíře? Mandle se skvěle hodí jako párty mix k různým druhům sýrů, olivám.
Nakrájejte hermelín, blaťácké zlato, nivu, goudu, na menší kousky, případně zalijte olivovým olejem, provensálskými bylinkami, a kořením na grilovací sýr (není nutno), a přidejte k němu mandle, případně i vlašské nebo lískové ořechy, černé a zelené olivy, možné také dochutit nakrájenými sušenými rajčaty. Jako vzpomínka na středomořskou dovolenou vás tato pochoutka zasytí a můžete ji zobat s rodinou u hezkého filmu, při povídání s přáteli, nebo i u počítače na homeoffice:)
Pražené mandle
Mandle si můžete upravit podle své chuti a upražit na pánvi nebo v troubě. Můžete je pražit na sucho, nebo v oleji, osolit, nebo posypat bylinkami. Výsledek bude zaručeně chutný.
Mandle před opražením spaříme horkou vodou. Pokud chcete zachovat minerály ve slupce, pražte je přírodní bez slupek. Mandle vložte do rozpálené trouby nebo na pánev a polijte přiměřeným množstvím oleje, aby se opražily ale v oleji neplavaly. Průběžně promíchejte. Pražení hlídejte, aby se nepřepálily. Pokud chcete dochutit, přidejte sůl, bylinky nebo koření.
Hotové pak nasypeme na talířek s ubrouskem, aby nezvlhly.
Kaše s mandlemi
Instantní kaše nebo vločky
ovoce dle vašeho oblíbeného výběru
30 g sekaných nebo celých mandlí
med
vanilka
Pokud rádi snídáte cereální kaši nebo vločky, jsou pro vás mandle ideálním doplňkem. Vločky (ovesné, jáhlové, celozrnné) povaříme ve vodě, případně zalijeme horkou vodou, podle tvrdosti. V misce smícháme s nakrájeným ovocem, medem, vanilkou a na ně nasypeme celé nebo nasekané mandle. Podle obliby můžete doplnit i kustovnicí nebo chia semínky, datlemi, fíky, rozinkami, nebo sušenými meruňkami. Hodí se jako vydatná snídaně, ale i dopolední nebo odpolední svačina.
Stručná historie
Znali je ve starověkém Egyptě, Mezopotámii i v době bronzové. Pochází ze severní Afriky a Asie. Pro Evropu je objevili Řekové a od nich je převzali Římané. Zmiňuje se o ní často dokonce Bible. Často se také o krásných očích říká, že jsou jako „mandličky“. Mandloně rostou jako keře i stromy a jsou vysoké od desítek centimetrů až do pěti metrů.