Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8:00-18 hod.)
Novinky
01.03.2021
E-shop právě spuštěn
E-shop je od dnešního dne v plném provozu. Doufáme, že se Vám líbí a že jej budete rádi a pravidelně navštěvovat :) Miroslav Pokorný číst celé
Zobrazit všechny novinky
Blog
20.01.2021 Tipy a recepty
Datle – výživný zázrak z pouště
Dokonalá moudrost přírody obdařila datle všemi potřebnými živinami, aby poskytla nejen lidem vše potřebné pro přežití v těžkých podmínkách. číst celé
10.01.2021 Tipy a recepty
Quinoa
Quinoa je starobylé jihoamerické obilí, které bylo po staletí v Evropě ignorováno. číst celé
10.01.2021 Tipy a recepty
Mango – pramen zdraví a energie
Lahodné a sladké mango je v zemích původu považováno za „královnu mezi ovocem“. číst celé
Zobrazit všechny články
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Tipy a recepty
  4. Jak se starat o zakoupené oříšky, semínka a sušené ovoce

Jak se starat o zakoupené oříšky, semínka a sušené ovoce

 

  Jelikož máme dlouholeté zkušenosti se skladováním, prodejem, přípravou i kontrolou kvality oříšků, semínek a sušeného ovoce, lidé se nás často ptají, jak se o tyto potraviny starat v období mezi nákupem a konzumací tak, aby se zbytečně neznehodnotili. V následujícím článku si vše vysvětlíme.

Ať už jste plody právě sklidili ze své zahrady, či jste si je nechali zaslat s Vašeho oblíbeného obchůdku, doporučuji Vám věnovat jim náležitou péči, aby jste o tyto vzácné dobroty v krátkém časovém horizontu nepřišli. Je třeba myslet na to, že my, lidé, nejsme jediní, kdo si na tyto zdravé pochoutky dělá nároky. Pokud jsou špatně uskladněny, mohou Vás o ně připravit různé plísně, broučci, červíci, moli a podobně.

Pokud je to možné, tak celé množství, které hodláte uskladnit, vysypte např. na podnos, nebo do mísy a pěkně prohlédněte. Pokud by se objevil např. již plod napadený plísní, či jiným nechtěným organismem, odstraňte ho od kvalitních plodů. Kvalitní plody, které Vám zůstanou je potřeba uskladnit ideálně v suchu a temnu. Tedy například do uzavíratelných skleněných, či plastových nádob, či alespoň do sáčků, které lze pořádně uzavřít. Tyto poté uložíte do spíže, či skříně mezi další potraviny. 

Pokud máte plodů veliké množství, o kterém jste si jisti, že jej nespotřebujete do cca půl roku, zvažte i možnost jejich zamrazení, či naložení dle různých receptů.

A nyní se dostáváme k fázi před samotnou spotřebou.

Jedná-li se o oříšky, či sušené ovoce, doporučuje se všeobecně před spotřebou důkladně opláchnout. Je jedno, zda se jedná o produkty ekologického zemědělství, či ne, ale nikdy si nemůžeme být jisti, zda na nějakém plodu neulpělo cosi, co bychom dobrovolně nevložili do svých úst. Přesto, že ve zpracovatelských podnicích probíhají přísné kontroly, může se stát, že již při sklizni na nich zůstane nějaká bakterie, zárodek plísně, prach, zbytek postřiku atd. Navíc například oříšky, které necháte máčet několik hodin jsou lépe stravitelné.

Doufám, že Vám bude tento malý návod ku prospěchu.

Mějte hezké dny!

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Copyright © 2020 Oriskove.cz - Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.