Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8:00-18 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
01.03.2021
E-shop právě spuštěn
E-shop je od dnešního dne v plném provozu. Doufáme, že se Vám líbí a že jej budete rádi a pravidelně navštěvovat :) Miroslav Pokorný číst celé
Zobrazit všechny novinky
Blog
20.01.2021 Tipy a recepty
Datle – výživný zázrak z pouště
Dokonalá moudrost přírody obdařila datle všemi potřebnými živinami, aby poskytla nejen lidem vše potřebné pro přežití v těžkých podmínkách. číst celé
10.01.2021 Tipy a recepty
Quinoa
Quinoa je starobylé jihoamerické obilí, které bylo po staletí v Evropě ignorováno. číst celé
10.01.2021 Tipy a recepty
Mango – pramen zdraví a energie
Lahodné a sladké mango je v zemích původu považováno za „královnu mezi ovocem“. číst celé
Zobrazit všechny články
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Tipy a recepty
  4. Datle – výživný zázrak z pouště
20.01.2021
Tipy a recepty

Datle – výživný zázrak z pouště

Dokonalá moudrost přírody obdařila datle všemi potřebnými živinami, aby poskytla nejen lidem vše potřebné pro přežití v těžkých podmínkách. Datle rostou v pouštích a polopouštích severní Afriky a blízkého východu. Jsou nabité výživnými látkami a slunečné energií. V arabských zemích se jim říká „chléb z pouště“. Konzumují se čerstvé i sušené. Díky vysokému obsahu minerálů, vitaminů a stopových látek patří mezi superpotraviny.

 

Datle jsou plné vitaminů a minerálů, železa, draslíku a dalších stopových prvků. Datle jsou velmi bohaté na přírodní sacharidy. Hodí se proto při sportu, na výlety, vysokohorské túry a kdykoli kdy potřebujete rychle dodat hodně energie.

 

Mají specifickou sladce trpkou chuť. V našich podmínkách se často jedí během Vánoc, ale pokud je zařadíte do své stravy, objevíte, že jsou přínosné během celého roku. Mají vše, co je potřeba pro přežití v poušti.

 

V nás se datle jedí často v období Vánoc. Jsou ideální pro vegetariány, vegany, ale i sportovce a příznivce raw stravy. V jedné malé datli je spousta přírodní energie. Hodí se jako svačina na cesty, do práce i školy, na výlety, ale i jen tak na „zdravé“ sladké mlsání.

 

Datle patří k výživě lidí po tisíce let. Existuje asi 300 druhů palmy datlové. Domovem datlí je Afrika a blízký Východ – od Maroka, přes Alžír, Tunis, Libyi, Egypt, Izrael až po Irák, odkud se dostaly do Indie a střední Asie. V těchto zemích jsou pro lidi žijící hluboko v poušti často hlavním zdrojem obživy. Často se z nich vyrábí i datlový sirup.

 

Jak ukazují výzkumy, palma datlová rostla již před 50 miliony let (1, 3, 4 ). Na blízkém východě a v údolí řeky Indus byly důležitou potravinou před 6000 lety (2) (Babylonie, starověká Indie, Egypt). Zmínky o nich jsou i v Bibli a Koránu. Jedli je Kristus, Buddha i Mojžíš. Patří mezi sedm základních prvků výživy člověka v období bible – pšenice, ječmen, hrozny, fíky, granátové jablko, olivy a datle. V těchto oblastech to je základní potravina dodnes.

 

Palmy dorůstají 15 až 30 metrů a přežijí i extrémní horko a sucho, nad 70 stupňů na slunci, a dlouhodobý nedostatek vody. Díky nim přežívali tisíce generací lidí v pouštích a polopouštích Afriky a Asie, Arabové, Tuaregové, Beduíni, Berbeři , a obchodníci putující v karavanách přes poušť. Na jedné palmě se během jedné sezóny sbírá až 100 kilo datlí.

 

Sušené datle a zdraví

 

Datle jsou malé, ale mají velmi velké spektrum účinků pro zdraví. Jsou velmi výživné a rychlým zdrojem energie, obsahují hodně rozpustné vlákniny a tím působí i proti zácpě. Patří mezi brainfood – potraviny pro mozek, učení, soustředění a paměť. Jsou zdravou alternativou místo sladkého (bílý cukr), snižují krevní tlak, vyživují pleť, vlasy a nehty, podporují imunitu. Hodí se při redukčních dietách. Jsou bohaté na vitamín C. Hubí bakterie a parazity. Zlepšují zrak a zdraví očí. Jsou vhodné při anémii (chudokrevnosti). Zlepšují proces klidného usínání díky tryptofanu. Podporují stavbu kostí a kloubů díky vápníku. Obsahují velké množství taninů, čímž pomáhají při střevních potížích. Snižují krevní tlak a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Podle studií pomáhají i vylučovat těžké kovy z těla a snižují vedlejší účinky antibiotik. Posilují játra a ledviny. Jsou vhodné pro udržování rovnováhy elektrolytů v buňkách šíření nervových vzruchů díky draslíku. Podporují tělo při nachlazení a rýmě. Datle působí jako přírodní aspirin ( proto je vhodná konzumace zejména v zimním období ) a snižují riziko nádorových onemocnění.

 

Datle mají mnoho prospěšných účinků na zdraví. Zprůchodňují střeva, podporují srdce, obohacují tělo o železo a tím jsou vhodné pro lidi trpící chudokrevností. V zemích svého původu jsou považovány i za afrodiziakum podporující sexualitu.

 

 

Pramen energie při sportování

Chodíte běhat, rádi cvičíte, posilujete, nebo máte pravidelné tréninky? Pro takové příležitosti jsou sušené datle ideální, dodají hodně sacharidů a energie, ale i vápníku, železa a draslíku. Ty podporují metabolismus v buňkách. Tím se do těla uvolní víc energie. Pokud se chystáte na výlet, běh, nebo trénink, vezměte s sebou určitě i datle.

 

Vysoký obsah vitamínů A, B a minerálních látek dělá ze sušené datle výbornou svačinu, která je ideální pro rychlé doplnění všeho potřebného při fyzické zátěži. Nastartují také energetickou přeměnu ve všech buňkách. Bohaté jsou zejména na niacin, draslík, vápník, měď a železo, které zlepší přenos kyslíku krví. Vhodné jsou na túry, cyklistické výlety, ale také při vytrvalostním tréninku. Využívají je i vrcholoví sportovci a běžci na dlouhé trati. Ideální zásobárna energie sbalená na cestu, podobně jako hroznový cukr nebo tatranky, ale zdravější. Vysušené také dlouho vydrží a nekazí se ani v horku.

 

Zlepšují koncentraci

V datlích jsou obsaženy vitamíny skupiny B. Vitamin B5 podporuje soustředění a dodává tělu energii. Pokud studujete, nebo jste duševně pracující (píšete, vymýšlíte projekty apod) jsou datle dokonalou potravinou. Dají se kombinovat i s ořechy nebo jinými sušenými plody (mandle, vlašské ořechy, brusinky apod)

 

Pro těhotné

Sušené datle jsou ideální pro těhotné ženy. pomáhají snížit bolest a krvácení při porodu. Pomáhají tvorbě mateřského mléka a předchází poporodním depresím.

 

Zdravé srdce

Datle jsou vhodné pro podporu dravého srdce. Jsou také bohatým zdrojem draslíku, který snižuje riziko infarktu a srdečních chorob. Snížují hladinu cholesterolu LDL v těle, který je významným faktorem pro výskyt infarktu, onemocnění srdce. Pokud tak datle jíte pravidelně i po troškách, mohou významně zlepšit celkový zdravotní stav srdce.

 

Zdravé a pevné kosti

Datle v sobě mají mnoho minerálů, jako je selen, mangan, měď a hořčík, patří také mezisuperpotraviny. Posilují také kosti. Hodí se pro konzumaci pro lidi, kteří mají osteoporózu. Pravidelnou konzumací datlí pomůžete svým kostem.

 

Sexualita

Vědecké studie zjistily, že datle jsou prospěšné i jako podpora sexuality a potence. Tradičně se v arabských zemích používá s kozím mlékem, kardamomem a medem. Vysoká hladina estradiolu a flavonoidů v datlích zvyšuje počet a pohyblivost spermií. Je to přírodní afrodiziakum pro ženy i muže.

 

Pro zdravý zrak a oči

Datle jsou bohaté na antioxidanty lutein a zeaxantin, které podporují zdraví očí. Zmírňují pnavu očí při práci z počítače. Fungují i jako prevence před makulární degenerací.

 

Zlepšují klidný spánek

Obsahují aminokyselinu tryptofan, která se v těle přeměňuje na serotonin, a melatonin. Tento hormon má antioxidační účinky, které produkuje během spánku šišinka mozková (epifýza). Ta hlídá spánkový rytmus. Lidoví nomádští léčitelé doporučují dát si pár datlí krátce před usnutím pro kvalitní a osvěžující spánek.

 

Pro dobré nervy

Vitamíny, které jsou přítomny v datlích, jsou ideální pro podporu zdraví a funkčnosti nervového systému. Draslík je jednou z hlavních složek zdravého a dobře fungujícího nervového systému - pro udržování rovnováhy elektrolytů v buňkách při šíření nervových vzruchů. Zlepšuje také rychlost a bdělost mozkové činnosti. Jsou tak úžasnou potravinou pro stárnoucí jedince, jejichž nervový systém zpomaluje a přestává dobře fungovat, ale i ty, kdo si chtějí udržet bystrou mysl.

 

Bohatý zdroj vlákniny

Sušené datle jsou výborným zdrojem vlákniny. Rozpustná vláknina reguluje hladinu glukózy v krvi a snižuje LDL cholesterol.

 

Pro zdravé vlasy a pokožku

Vitamíny A, K a skupiny B podporují stav vlasů a pleti.

 

Podpora při kašli

Datle je vhodné jíst i pokud trpíte kašlem. Uvolňují hleny a podporují imunitu.

 

Zlepšují soustředění

Datle patří mezi oblíbené ovoce pro studenty a kreativní, duševně pracující lidi. Obsahují totiž vyšší množství vitamínů skupiny B, které podporují mozek. Kyselina pantotenová (B5) doplňuje energii, podporuje soustředění a oživuje. Na dlouhé hodiny učení a soustředění jsou ideální.

 

Na chudokrevnost

Sušené datle obsahují železo, které napomáhá přenosu kyslíku v krvi. Pro svůj vysoký obsah minerálních látek, je použití datlí prospěšné při mnoha různých zdravotních stavech. Jejich působivé množství železa z nich však činí perfektní doplněk stravy pro lidi trpící anémií. Vysoká úroveň železa vyrovnává nedostatek železa u anemických pacientů, zvyšuje přítomnost organické síry. Ta se běžně v potravinách nenalézá, ale má užitečné množství zdravotních výhod, včetně úlevy od alergických reakcí a sezónních alergií.

 

Proti průjmu

V zemích svého původu (severní Afrika) se používají při průjmu. Zralé datle obsahují draslík, který je známý jako účinný způsob ovládání průjmu. Jsou snadno stravitelné, což dále pomáhá zmírnit nepředvídatelnou povahu chronického průjmu. Rozpustná vláknina v nich může také pomoci zmírnit průjem vyplněním pohybů střev a podporou normálního, zdravého fungování vylučovacího systému.

 

Podporují proces trávení

Sušené datle v sobě mají minerály, které zlepšují trávení. Doplňují střevní mikroflóru a prospěšné bakterie ve střevech. To Díky tomu vás už nebudou tížit trávicí potíže. Fungují i v případě, pokud vás trápí zácpa.

 

Podpora zdravého střeva

Látky v datlích potlačují patologické organismy jako jsou bakterie a plísně, a podporují růst příznivých bakterií ve střevech. Pokud jde o zažívací problémy, obsahují nerozpustnou a rozpustnou vlákninu i mnoho prospěšných aminokyselin. Ty podporují trávení a zvyšují jeho účinnost – v trávicím traktu se vstřebá více živin, které pak v těle mohou být správně použity.

 

Šeroslepost

Přínosy datlí jsou mnohé a běžně se užívají jako prevence různých ušních, nosních a krčních problémů. Při potření pasty z rozdrcených listů datlovníku kolem očí či ústní konzumaci datle snižují frekvenci šerosleposti. Toto řešení se běžně používá na venkově, kde jsou datle formou alternativní medicíny.

 

Vyprošťovák z kocoviny

Datle se používají i jako prostředek po opilosti. Zjistilo se, že dokáží tělo rychleji detoxikovat od alkoholu a pomoci vystřízlivět. Používají se ke zmírnění kocoviny. Používají se namočené ve vodě.

 

Proti rýmě a alergii

Jedním z nejzajímavějších aspektů datlí je vliv na rýmu. Díky obsahu síry jsou skvělým způsobem, jak omezit příznaky sezónních alergií.

 

Datle a zdraví - obsah živin

Obsahují 70 % sacharidů, vitamíny skupiny B, provitamín A, vitamín C, rozpustnou vlákninu, draslík, chlór, fosfor, vápník, měď, mangan a zinek. Mají v sobě i tryptofan, chemickou sloučeninu, která se podílí na hormonu zajišťujícím spánek.

 

Datle obsahují hodně sacharidů (až 70 procent), složených z přírodních cukrů. Vody obsahují málo. Kromě toho bílkoviny, tuky a vitamíny – všechny kromě vitamínu E. Vzácná v nich je i kyselina pantotenová (B5) – stará se o naši psychickou a fyzickou kondici, dodává tělu energii a vitalitu a také podporuje soustředění. Datle je bohatá na vápník, měď, chlór, železo, draslíka v neposlední řadě i zmiňovanou esenciální aminokyselinu tryptofan. Ta se v mozku mění na nervový hormon serotonin, který zaručuje dlouhý a blahodárný spánek.

 

Datle jsou dobrým zdrojem různých vitamínů a minerálních látek, stejně jako energie, cukru a vlákniny. Je možné v nich nalézt důležité potravinové enzymy, minerály jako vápník, železo, fosfor, sodík, draslík, hořčík a zinek. Obsahují také vitaminy, například thiamin, riboflavin, niacin, kyselinu listovou, vitamin A a vitamin K. Datle jsou bohaté na přírodní cukry jako je glukóza, fruktóza a sacharóza. Jsou tedy ideální svačinkou, které vám dodá energii.

 

Jak jíst datle?

Datle se mohou jíst čerstvé. U nás jsou k dostání spíše sušené datle. Hodí se k samostatnému zdravému mlsání, ale i k pečení cukroví, koláčů, nebo pečiva. Nakrájené se dají přidat k cereálním kaším nebo do vloček, spolu s dalšími sušenými plody nebo ořechy.

 

Využití datlí v kuchyni:

Připravují se z nich datlové kuličky, datlové cukroví, RAW dezerty, smoothies či „energetické“ pudinky. Datle mají jemnou sladkou chuť, pro milovníky sladkého je to ideální zdravé mlsání, po kterém neztloustnou. Používají se i jako základ pro RAW cukroví, protože pomáhají držet tvar těsta. Hodí se i do ovocných smoothies jako zdravé sladidlo.

 

Na rozdíl od ostatních druhů ovoce lze datle dlouho skladovat, i přes rok. Neshnijí, a nekazí se.

Datle můžete jíst samotné, hodí se však krájené i do ovocných salátů nebo snídaňových kaší. Můžete je pokrájet do müsli, jogurtu nebo i pudinků. Dobrý je i tvaroh dochucený datlemi a sekanými oříšky. Můžete je dát do sáčku i dětem do školy jako sladkou energetickou zdravou svačinu.

 

Datle recepty

 

Datle plněné kozím sýrem

 

datle podle potřeby

měkký kozí sýr

sekané pistácie nebo jiné oříšky

med

 

Rozřízněte datle podélně a odstraňte pecku. Dutinu naplňte kozím sýrem (nebo jiným měkkým sýrem podle chuti). Podle potřeby pokapejte medem. Pistácie rozdrťte a posypte jimi datle.

 

Banánovo -datlový koktejl

½ šálku neslazeného mandlového nebo běžného mléka

4 vypeckované datle

1 banán, nejlépe zmrazený

1/8 lžičky skořice

½ šálku kostek ledu

1/8 lžičky vanilky

Volitelné: 1 lžička. mandlového nebo arašídového másla

 

V mixéru vše smíchejte (včetně ořechového másla, pokud ho použijete). Dobře promíchejte, dokud nejsou datle rozkrájené na malé kousky, a vše rozmixujte do hladka.

 

Datlové, ořechové a kokosové kuličky

 

datle bez pecky nasekané

1 šálek strouhaného kokosu

1½ šálku vlašských ořechů, mletých

1 polévková lžíce. neslazené kakao

¼ šálek moučkového cukru

 

Namočte datle do horké vody a nechte změknout. Vložte do kuchyňského robotu nebo mixéru; přidejte 1 šálek kokosu, mleté vlašské ořechy, kakao a moučkový cukr a mixujte, dokud nevznikne hustá směs. Pomocí čajové lžičky vytvarujte zaoblené kuličky a posypejte zbývajícím strouhaným kokosem, aby se kuličky obalily.

 

Čokoládové energetické tyčinky

2 šálky vykrojených datlí hrubě nasekaných

2 šálky syrových kešu

1 šálek syrových nesolených mandlí

¾ šálku kakaového prášku

2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

½ šálku strouhaného kokosu

2 lžičky vanilky

½ lžičky soli

 

Vše nasypte do mixéru, mixujte asi 1 minutu, dokud bude směs dostatečně vlhká, aby se slepila k sobě. Pokračujte, dokud směs nebude hustá. Na plech položte papír na pečení. Vytvarujte do rovnoměrné plochy, a nahoře přikryjte také pečícím papírem. Nechte v lednici 2- 3 hodiny, dokud směs neztvrdne. Pak ji vyjměte z plechu, rozbalte a nakrájejte na tyčinky podle preferované velikosti. Uchovávejte v chladu a sáčcích.

 

Datlové kuličky

Ideální jsou jako vánoční cukroví, ale i během roku na zdravé mlsání.

https://www.vareni.cz/recepty/datlove-kulicky/

https://www.jimejinak.cz/datlove-kulicky/

https://www.toprecepty.cz/recept/45061-raw-datlove-kulicky/

 

Datlová pasta recepty

Zdravá sladká a výživná – do jogurtů, k namazání – všestranné využití.

https://rawmania.cz/recepty/kremy-a-masla/item/78-domaci-datlovy-sirup

 

Datlové cukroví – nepečené cukroví z datlí

https://www.vanocnisen.cz/datlove-vanocni-cukrovi/

 

Datlové sušenky

https://www.toprecepty.cz/recept/32334-datlove-susenky/

 

Datlové pralinky

https://www.recepty.eu/slavnostni/vanoce/datlove-pralinky.html

 

Datlový koláč

Z datlí se dají připravit různé druhy chutných a zdravých koláčů.

https://www.toprecepty.cz/recept/30400-datlovy-kolac/

https://www.recepty.eu/recepty+datlov%C3%BD+kol%C3%A1%C4%8D

https://www.recepty.cz/recept/kokosovo-datlovy-kolac-159789

https://rawmania.cz/recepty/kolace-a-dorty/item/126-datlovy-kolac

 

Datlový dort

Datle překvapí, co vše se z nich dá připravit za dobroty.

https://zdravealevne.cz/2016/02/rychly-raw-karamelovy-dort-s-datlema-a-s-orechy/

https://www.apetitonline.cz/recepty/788-vlacny-zazvorovodatlovy-dort.html

https://www.labuznik.cz/recept/datlovy-dort/

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Copyright © 2020 Oriskove.cz - Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.